ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Όταν οι μετοχές "πέφτουν", οι εισαγωγές στα νοσοκομεία "ανεβαίνουν"

Μάλλον το χρηματιστήριο μπορεί και στην κυριολεξία νατρελάνει κόσμο, καθώς η πτώση των τιμών των μετοχών οδηγεί σε αυξημένες ψυχικέςδιαταραχές και περισσότερες εισαγωγές
Όταν οι μετοχές "πέφτουν", οι εισαγωγές στα νοσοκομεία "ανεβαίνουν"

Μάλλον το χρηματιστήριο μπορεί και στην κυριολεξία νατρελάνει κόσμο, καθώς η πτώση των τιμών των μετοχών οδηγεί σε αυξημένες ψυχικέςδιαταραχές και περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας, σύμφωνα μεέρευνα των πανεπιστημίων Ταϊπέι και Ντονγκ Χούα, που δημοσιεύεται στο περιοδικόγια θέματα υγείας «Health Policy and Planning».

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές συσχέτισαν τιςαυξομειώσεις των τιμών των μετοχών του χρηματιστηρίου της Ταϊβάν, με τιςκαθημερινές εισαγωγές στα νοσοκομεία για ψυχικές διαταραχές, κατά τη διάρκειαμιας μεγάλης περιόδου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μια πτώση 1% τουχρηματιστηριακού δείκτη σε μια ημέρα, σχετιζόταν με μια αύξηση κατά 0,36% τωνεισαγωγών στα νοσοκομεία για ψυχικές διαταραχές την ίδια ημέρα. Όταν ο δείκτηςτων μετοχών έπεφτε για πέντε συνεχόμενες ημέρες, υπήρχε αύξηση 1,6% κατά μέσοόρο στις εισαγωγές στο νοσοκομείο.

Αν και η σχέση αυτή αφορούσε και τα δύο φύλα, η ψυχική υγείατων ανδρών φαινόταν να επηρεάζεται περισσότερο. Από άποψη ηλικίας, οι «χαμηλέςπτήσεις» των μετοχών είχαν αντίκτυπο κυρίως στους άνδρες 45 έως 54 ετών.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που δείχνει ότι η οικονομικήύφεση, εκτός από ανεργία και μειωμένα εισοδήματα, πλήττει ψυχολογικά και όσουςδιαθέτουν κάποια κεφάλαια για να τα επενδύσουν σε μετοχές.