ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Και όμως τα βιντεοπαιχνίδια ευνοούν την κοινωνικότητα των παιδιών

Η ενασχόληση με τα βιντεοπαιχνίδια για περιορισμένο χρόνο κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αισθάνονται πιο ικανοποιημένα από την ζωή τους και να έχουν υψηλότερα επίπεδα θετικών κοινωνικών αλληλεπιδράσεων.

Και όμως τα βιντεοπαιχνίδια ευνοούν την κοινωνικότητα των παιδιών

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εξέτασαν τις περιπτώσεις 5.000 παιδιών και εφήβων ηλικίας από 10 έως 15 ετών, προκειμένου να προσδιορίσουν τα επίπεδα ψυχολογικής και κοινωνικής τους προσαρμοστικότητας.

Αυτό το πέτυχαν μέσω ενός ειδικά διαμορφωμένου ερωτηματολογίου, το οποίο περιελάμβανε ερωτήσεις σχετικά με μια σειρά παραγόντων που επηρεάζουν την κοινωνικότητα των παιδιών, όπως:

-Το πόσο ικανοποιημένα είναι από την ζωή τους
-Το πόσο καλές είναι οι σχέσεις τους με άτομα της ίδιας ηλικίας
-Το πόσο πιθανό είναι να βοηθήσουν ένα άτομο που είναι σε δύσκολη θέση
-Τα επίπεδα υπερ-δραστηριότητας και επιπολαιότητας που επιδεικνύουν

Αναλύοντας τις απαντήσεις που έδωσαν τα παιδιά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνα τα παιδιά που έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια για λιγότερο από μία ώρα την ημέρα, ήταν πιο ικανοποιημένα από την ζωή τους και επέδειξαν αυξημένα επίπεδα θετικών κοινωνικών δραστηριοτήτων, σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν έπαιζαν καθόλου βιντεοπαιχνίδια ή που έπαιζαν για πολλές ώρες την ημέρα.

Επίσης, τα παιδιά που ασχολούνται λίγη ώρα με βιντεοπαιχνίδια έχουν λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα και παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα υπερ-δραστηριότητας.

Τα παιδιά που παρουσίασαν τα μεγαλύτερα προβλήματα σε όλους αυτούς τους τομείς ήταν εκείνα που έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια για περισσότερες από 3 ώρες την ημέρα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Pediatrics.

Διαβάστε επίσης:

Τι πίνουν τα παιδιά μας και καταστρέφει τη μνήμη τους

Κληρονομικός ο φόβος μέσω της μυρωδιάς

Τα νέα παιδιά γυρίζουν την πλάτη στις καταχρήσεις

Αν θέλετε τα παιδιά σας να τρώνε υγιεινά, μην τους λέτε να τρώνε υγιεινά!