ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Με μια εφαρμογή στο Facebook θα υπολογίζουν την ψυχική μας κατάσταση

Ακούγεται σχεδόν απίστευτο, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο της Pennsylvania είναι απολύτως δυνατό να "αφουγκραστεί" κανείς το επίπεδο ικανοποίησης/ευτυχίας στον γενικό πληθυσμό χρησιμοποιώντας τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.

Με μια εφαρμογή στο Facebook θα υπολογίζουν την ψυχική μας κατάσταση

Μάλιστα μέσω μιας εφαρμογής στο Facebook το πρώτο βήμα έγινε ήδη. Πρόκειται για το πείραμα με την ονομασία "World Well-Being Project", το οποίο διεξήχθη σε 75.000 άτομα που συμφώνησαν να συμμετέχουν σε αυτό.

Οι εθελοντές κατέβασαν στην προσωπική τους σελίδα στο Facebook μια εφαρμογή με την ονομασία "My Personality". Αυτή η εφαρμογή κατέγραφε τις λέξεις που χρησιμοποιούσαν οι συμμετέχοντες στα καθημερινά update που έκαναν στο προφίλ τους.

Στη συνέχεια αυτές οι λέξεις κατηγοριοποιούνταν, ώστε να αντιστοιχούν/περιγράφουν την ψυχική κατάσταση ή το επίπεδο ικανοποίησης/ευτυχίας των συμμετεχόντων.

Το αποτέλεσμα της πολύπλοκης ανάλυσης των λέξεων αυτών έδωσε εντυπωσιακά αποτελέσματα σχετικά με την ανίχνευση της ψυχολογικής ευεξίας των ατόμων. Υπάρχουν συγκεκριμένες λέξεις, που εμφανίζονται με συγκεκριμένη συχνότητα στα update που κάνουν στο προφίλ τους οι άνθρωποι, όταν σε κάθε περίπτωση νιώθουν θετικά ή αρνητικά συναισθήματα.

Για παράδειγμα, δείτε τις λέξεις και τα σύμβολα που διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούν άτομα που είναι εσωστρεφή (1ο υποσύνολο στο παρακάτω σχήμα) σε σχέση με εκείνα που είναι εξωστρεφή (2ο υποσύνολο στο παρακάτω σχήμα).

Intro-extro
intro-extro2

Το μέγεθος της γραμματοσειράς της κάθε λέξης δείχνει το πόσο συχνά χρησιμοποιείται σε κάθε περίπτωση.

Δείτε επίσης το αντίστοιχο σχήμα για άτομα που εκφράζουν συναισθήματα "ανοιχτής" στάσης απέναντι στους άλλους, σε σχέση με εκείνους που εκφράζουν συναισθήματα "κλειστής" στάσης:

open-close
open-close2

Οι ερευνητές ήταν επίσης σε θέση να αναλύσουν τον τρόπο που συγκεκριμένες λέξεις μεταβάλλονται όσο μεγαλώνουμε ηλικιακά. Οι άνθρωποι είναι πολύ λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιήσουν την λέξη "Βαριέμαι" όταν είναι 60 ετών σε σύγκριση με τη συχνότητα που την χρησιμοποιούν όταν είναι 13 ετών.

Επίσης, άτομα ηλικίας 25 ετών αναφέρουν εύκολα τη λέξη "μεθυσμένος" (και παράγωγα/συνώνυμά της) ενώ άτομα ηλικίας 55 ετών είναι πιο πιθανό να αναφέρουν τη λέξη "κρασί".

Διαβάστε επίσης:

Οι πιθανοί κίνδυνοι υγείας για τις γυναίκες που διαβάζουν τις "50 Αποχρώσεις του Γκρι"

Την εξίσωση της ευτυχίας, ανέπτυξαν ερευνητές του UCL

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης σε εικόνες

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο ενός ατόμου με κατάθλιψη (βίντεο)