ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Euromedica: Νέες συμφωνίες, άνοδος των διαγνωστικών & έμφαση στον ιατρικό τουρισμό

Να πετύχει μία βιώσιμη χρηματοοικονομική δομή – στο δύσκολο αυτό οικονομικό περιβάλλον- και θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές που θα διασφαλίσουν την ικανότητα αποπληρωμής των υποχρεώσεων και θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της αναχρηματοδότησης του τραπεζικού δανεισμού, στοχεύει η διοίκηση της Euromedica.

Euromedica: Νέες συμφωνίες, άνοδος των διαγνωστικών & έμφαση στον ιατρικό τουρισμό

Σύμφωνα με την διοίκηση με αφορμή τα αποτελέσματα του εξαμήνου, οι συζητήσεις με τα τραπεζικά ιδρύματα με σκοπό την αναδιάρθρωση του υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού είναι σε εξέλιξη, ενώ συνεχίζονται και οι προσπάθειες για την είσπραξη των απαιτήσεων από τα Δημόσια Ασφαλιστικά Ταμεία. Σε επιχειρησιακό επίπεδο ο Όμιλος συνεχίζει τις ενέργειές του για διασύνδεση των μονάδων του στην Ελλάδα με κατοίκους ξένων χωρών στοχεύοντας στην παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας σε ξένους υπηκόους.

Αξιοσημείωτη είναι η επίδοση του τομέα των διαγνωστικών ο οποίος παρουσίασε σταθεροποιητικές και σε αρκετές περιπτώσεις σημαντικά αυξητικές τάσεις, εκμεταλλευόμενος τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του στην αγορά.

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα του εξαμήνου έχουν ως εξής:

Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου διαμορφώθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2014 σε 83,5 εκ.ευρώ έναντι 69,4 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο το 2013, ενώ προ των επιπτώσεων από το rebate και το clawback ανήλθε στο πρώτο εξάμηνο του 2014 σε 104,4 εκ. ευρώ έναντι 90,5 εκ. ευρώ το 2013 σημειώνοντας αύξηση κατά 15,3%.

Η θετική αυτή μεταβολή οφείλεται κυρίως στη σύναψη νέων συμφωνιών για την διεύρυνση των διεθνών δραστηριοτήτων του Ομίλου, στο πλαίσιο ανάπτυξης του τομέα του ιατρικού τουρισμού, κίνηση η οποία συνεισέφερε σημαντικά τόσο στην πληρότητα των μονάδων, όσο και στα οικονομικά αποτελέσματα. Στον αντίποδα οι αναθεωρήσεις της τιμολογιακής πολιτικής του ΕΟΠΥΥ, επέφεραν σημαντική επιβάρυνση της συμμετοχής των ασφαλισμένων και είχαν ως αποτέλεσμα την μετατόπιση της ζήτησης από τον ιδιωτικό στον δημόσιο τομέα υγείας.

Σε επίπεδο κερδοφορίας τα ενοποιημένα μικτά κέρδη ανήλθαν στο πρώτο εξάμηνο του 2014 σε 16,6 εκ. ευρώ έναντι 2,2 εκ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2013, απόρροια και των προβλέψεων ύψους 20,9 εκ. ευρώ, που σχηματίστηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2014 για την κάλυψη ενδεχόμενης επιβάρυνσης από την εφαρμογή των διατάξεων για το clawback και το rebate από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ.

Σημειώνεται ότι τόσο η Euromedica όσο και οι υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου έχουν προσφύγει κατά των συγκεκριμένων υπουργικών αποφάσεων στο ΣτΕ διεκδικώντας την ακύρωση τους.
Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2014 σε 6,0 εκ. ευρώ έναντι ζημιών 6,8 εκ. ευρώ το 2013. Σημειώνεται ότι μη λαμβάνοντας υπόψη τις ανωτέρω αναφερόμενες προβλέψεις καθώς και την προσαρμογή σχηματισθείσας πρόβλεψης 2013 ύψους 4 εκ. ευρώ το EBITDA το πρώτο εξάμηνο του 2014 διαμορφώνεται σε κέρδη 31 εκ. ευρώ. έναντι κερδών 14,3 εκ. ευρώ το 2013, ως αποτέλεσμα της επιτυχούς υλοποίησης των αποφάσεων της Διοίκησης για περικοπή των λειτουργικών δαπανών.

Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2014 σε ζημιές 14,3 εκ. ευρώ έναντι ζημιών 26,6 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ μη λαμβάνοντας υπόψη τις ανωτέρω αναφερόμενες προβλέψεις τα προ φόρων αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2014 θα ανέρχονταν σε 10,6 εκ. ευρώ έναντι 5,5 εκ. ευρώ το 2013.

Τέλος, τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε ζημιές 10 εκ. ευρώ έναντι ζημιών 23,1 εκ. ευρώ το 2013, ενώ μη λαμβάνοντας υπόψη τις ανωτέρω αναφερόμενες προβλέψεις τα προ φόρων αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2014 θα ανέρχονταν σε κέρδη 3,6 εκ. ευρώ έναντι ζημιών 10,7 εκ. ευρώ το 2013.

Διαβάστε ακόμη:

Σημαντική επιτυχής επέμβαση στη Euromedica Δωδεκανήσου