ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η αντροπαρέα χαλαρώνει τον άντρα περισσότερο από την οικογένεια

Μια βραδιά με φίλους και ποτά βοηθά τους άνδρες να χαλαρώσουν και μάλιστα περισσότερο σε σχέση με το να περνούσαν τον ίδιο χρόνο με την οικογένεια ή τη σύντροφό τους.

Η αντροπαρέα χαλαρώνει τον άντρα περισσότερο από την οικογένεια

Σύμφωνα με γερμανούς ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Gottingen, αυτό συμβαίνει επειδή τα επίπεδα της ανησυχίας και η αίσθηση ασφάλειας των ανδρών ενισχύονται όταν βρίσκονται με ομόφυλούς τους.

Βέβαια οι ερευνητές κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα μελετώντας την συμπεριφορά πιθήκων (μακάκων) που έχουν όμως πολύ «ανθρώπινη» κοινωνική συμπεριφορά.

Παραδόξως οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι σχετικές με το στρες διαταραχές στους πιθήκους προέκυπταν είτε και στα δύο φύλα στο «ζευγάρι» είτε μόνο στις θηλυκές.

Γι' αυτό θέλησαν να καταγράψουν την αντίδραση των αρσενικών σε καταστάσεις στρες όπως το έντονο ψύχος ή η παρουσία μιας απειλής.

Σε κάθε περίπτωση τα επίπεδα στρες των αρσενικών μακάκων σημείωναν αύξηση, σύμφωνα με τις μετρήσεις των ορμονών τους (γλυκοκορτιοειδών). Η αύξηση όμως ήταν σαφώς χαμηλότερη όταν βρίσκονταν αντιμέτωποι με αυτές τις καταστάσεις βρισκόμενοι σε ομάδα με άλλους αρσενικούς.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση PNAS.

Διαβάστε επίσης:

Όταν το Facebook μάς οδηγεί στην... παράνοια!

Αγχώδεις διαταραχές: Μάθετε τα συμπτώματα και τους τύπους