ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Τάσεις ψυχοπάθειας έχουν οι άντρες που βγάζουν συνεχώς selfies!

Οι selfies έχουν γίνει πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας, καθώς τις βλέπουμε μαζικά σε προσωπικές σελίδες χρηστών στα κοινωνικά δίκτυα.

Τάσεις ψυχοπάθειας έχουν οι άντρες που βγάζουν συνεχώς selfies!

Σύμφωνα με νέα έρευνα ψυχολόγων από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, η εμμονή των αντρών με τις selfies μπορεί να αποτελεί τυπικό γνώρισμα ψυχοπάθειας.

Όπως αναφέρει η σχετική μελέτη στην επιθεώρηση Personality and Individual Differences, οι άντρες που δημοσιεύουν συνεχώς φωτογραφίες του εαυτού τους σε Facebook, Twitter, Instagram κ.λπ. είναι πιθανώς ναρκισσιστές και παρορμητικοί και επιδεικνύουν και άλλα ανησυχητικά χαρακτηριστικά, όπως η έλλειψη ενσυναίσθησης.

Οι άντρες που πόσταραν πιο συχνά selfies ήταν και αυτοί που έλαβαν τις υψηλότερες βαθμολογίες στα τεστ αντι-κοινωνικής συμπεριφοράς. Επίσης, όσοι επεξεργάζονταν τις φωτογραφίες τους για να φαίνονται πιο ελκυστικοί επιδείκνυαν σημάδια ναρκισσισμού και αυτο-αντικειμενοποίησης. Ο ναρκισσισμός σχετίζεται άμεσα με τη ματαιοδοξία, όμως σαν ψυχολογικό ελάττωμα είναι στενά συνδεδεμένος με ένα αίσθημα υπεροχής ως προς τις πνευματικές ικανότητες και την εμφάνιση.

Επίσης, οι άντρες που βγάζουν μια selfie και τη δημοσιεύουν αμέσως στα κοινωνικά δίκτυα είναι πιο πιθανό να εκδηλώνουν σημάδια ψυχοπάθειας, τυπικά γνωρίσματα της οποίας είναι η έλλειψη ενσυναίσθησης και η παρορμητικότητα.

Ο καθηγητής Jesse Fox εξηγεί πως «οι άντρες που δημοσιεύουν τις φωτογραφίες τους το συντομότερο δυνατό είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν σημάδια ψυχοπάθειας, όπως η παρορμητικότητα και η έλλειψη ενσυναίσθησης», συμπληρώνοντας ότι «η παρορμητικότητα είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του ψυχοπαθή».

Προκειμένου να καταλήξουν στα παραπάνω συμπεράσματα, οι ερευνητές πήραν προσωπικές συνεντεύξεις από 800 άντρες ηλικίας 18 έως 40 ετών και τους χορήγησαν ειδικά ερωτηματολόγια προς αξιολόγηση των χαρακτηριστικών της προσωπικότητάς τους. Μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν πόσο συχνά δημοσιεύουν selfies και αν επεξεργάζονται τις φωτογραφίες τους πριν τις ποστάρουν.

Διαβάστε επίσης:

Επτά σημάδια ότι ο σύντροφός σας είναι ψυχοπαθής!
Τι δείχνουν οι selfies για την προσωπικότητα
Οι 100 πιο ματαιόδοξες πόλεις του πλανήτη: Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη μέσα σε αυτές
Ψυχοπαθείς vs. Κοινωνιοπαθείς: Ξέρετε τη διαφορά;