ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Καφές και για καλύτερη διάθεση!

Εάν πίνετε καθημερινά καφέ και έχει τύχει κάποια περίοδο να τον κόψετε, θυμάστε πιθανώς τα ενοχλητικά συμπτώματα στερητικού συνδρόμου που εμφανίστηκαν, όπως πονοκέφαλοι, νευρικότητα και έλλειψη συγκέντρωσης.

Καφές και για καλύτερη διάθεση!

Είναι γνωστό πως ο καφές μάς φτιάχνει τη διάθεση, όμως μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν ήταν σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό. Η θετική επίδραση του αγαπημένου ροφήματος οφείλεται σε χημικές διεργασίες ή απλώς στο γεγονός ότι η κατανάλωση καφέ είναι συνώνυμη με τη χαλάρωση ή τις ευχάριστες στιγμές με φίλους;

Νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε Πορτογάλους, Αμερικανούς και Βραζιλιάνους ερευνητές υποδεικνύει ότι η επίδραση του καφέ στη διάθεση δεν είναι τελικά ψευδαίσθηση.

Οι ερευνητές χορήγησαν σε ποντίκια δόσεις καφεΐνης και διαπιστώθηκε ότι μετά την κατανάλωση οι αντιδράσεις τους σε στρεσογόνα ερεθίσματα ήταν πιο ήπιες σε σύγκριση με ποντίκια που δεν είχαν καταναλώσει καφεΐνη. Αν και η καφεΐνη μπλοκάρει τους υποδοχείς αδενοσίνης ώστε να αποτραπεί η υπνηλία, παράλληλα τους εμποδίζει να αντιδράσουν στο στρες, με αποτέλεσμα την καλύτερη διάθεση, τη βελτιωμένη λειτουργία της μνήμης και τις αυξημένες αντιστάσεις απέναντι στην κατάθλιψη.

57c5c3b156ca239c7456d92e93e8f338 L

«Η καφεΐνη δεν βελτιώνει τη λειτουργία του οργανισμού, απλώς αποτρέπει την επιδείνωση της λειτουργίας του», διευκρινίζει ο καθηγητής Rodrigo Cunha από το Πανεπιστήμιο της Κοΐμπρα στην Πορτογαλία. «Είναι μηχανισμός πρόληψης της επιδείνωσης και όχι βελτίωση», επισημαίνει ο καθηγητής.

Το στρες είναι μια απολύτως φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού μας και μπορεί να ενισχύσει τις αντιστάσεις μας υπό συνθήκες πίεσης. Ωστόσο, όταν είναι χρόνιο, επηρεάζει ποικίλες σωματικές διεργασίες. Το χρόνιο στρες συνδέεται με την αϋπνία, την παχυσαρκία αλλά και διάφορες ψυχικές διαταραχές.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές χορήγησαν σε ορισμένα ποντίκια νερό με καφεΐνη και στα υπόλοιπα έδωσαν απλό νερό. Στη συνέχεια, τα πειραματόζωα εκτίθεντο σε στρεσογόνα ερεθίσματα (π.χ. στέρηση τροφής, κρύο μπάνιο) για διάστημα τριών εβδομάδων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο τα ποντίκια που δεν είχαν λάβει καφεΐνη εκδήλωσαν μεταβολές στον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά τους λόγω στρες. Οι ίδιες μεταβολές παρατηρήθηκαν όταν τα ποντίκια έλαβαν ένα φάρμακο που μπλοκάρει τη δραστηριότητα των υποδοχέων αδενοσίνης ή όταν είχαν διαγραφεί εντελώς από το γενετικό τους κώδικα τα γονίδια των υποδοχέων αδενοσίνης.

Περαιτέρω μελέτες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν προκειμένου να διαπιστωθεί εάν παρατηρούνται ακριβώς οι ίδιες μεταβολές και στον άνθρωπο. Εάν ισχύει κάτι τέτοιο, ειδικά φάρμακα που θα επιδρούν στους υποδοχείς αδενοσίνης θα μπορούν πιθανώς να εξαλείφουν τις αρνητικές επιδράσεις του χρόνιου στρες στον εγκέφαλο.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PNAS.

Διαβάστε επίσης:

Ο πολύς καφές βλάπτει – Η νέα οδηγία της ΕΕ