ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία: Σήμα κινδύνου για τις αυτοκτονίες

Πρόσφατες έρευνες που δείχνουν αύξηση των αυτοκτονιών στην Ελλάδα της κρίσης περισσότερο από 30% -με πολλαπλάσιες τις ανεπιτυχείς απόπειρες αυτοκτονίας, οι οποίες αποτελούν όμως ομάδα υψηλού κινδύνου για προσεχή αυτοκτονία- παρουσίασε εχθές η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Αντιμετώπιση των Αυτοκτονιών (10 Σεπτεμβρίου).

Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία: Σήμα κινδύνου για τις αυτοκτονίες

Σε ανακοίνωση της, η εταιρεία αναφέρει ότι οι αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, όπως ο ιδεασμός, η απόπειρα αυτοκτονίας και η αυτοκτονία, αποτελούν μείζον ψυχοκοινωνικό πρόβλημα, σύνθετο και πολύπλοκο, το οποίο πήρε στις ημέρες μας διαστάσεις λόγω της κοινωνικοοικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας.

Η αυτοκαταστροφική συμπεριφορά έχει κυρίως συνδεθεί με ψυχική νοσηρότητα, ιδιαίτερα με την κατάθλιψη, αλλά και με κοινωνικούς παράγοντες όπως η παρατεινόμενη ανεργία και η εργασιακή ανασφάλεια που φαίνεται να πυροδοτούν τις συμπεριφορές αυτές.

Στην Ελλάδα, με την ανεργία να ξεπερνά το 25% (ενώ μεταξύ των νέων υπερβαίνει το 50%) και τη φτώχεια να απειλεί το 1/3 του ενεργού πληθυσμού, το πρόβλημα παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, τονίζουν οι επιστήμονες.

Όπως επισημαίνουν, οι προληπτικές παρεμβάσεις θα πρέπει να εστιάσουν στη μείωση της ανεργίας, την καταπολέμηση της φτώχειας, τις εστιασμένες παρεμβάσεις σε άτομα με ψυχικές διαταραχές και στην οργάνωση εξειδικευμένων υπηρεσιών για άτομα με αυτοκαταστροφικές τάσεις και ενέργειες στα γενικά νοσοκομεία.