ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Κρίση πανικού: Είναι σωματική ή ψυχολογική κατάσταση; - Τα βασικά συμπτώματα

Το άτομο που βιώνει μία κρίση πανικού νιώθει ότι χάνει τον κόσμο κάτω από τα πόδια του ή ότι πεθαίνει λόγω της έντασης των συμπτωμάτων.

Κρίση πανικού: Είναι σωματική ή ψυχολογική κατάσταση; - Τα βασικά συμπτώματα

Σε αντίθεση ωστόσο με μια καρδιακή προσβολή, την οποία πολλοί άνθρωποι συγχέουν με την κρίση πανικού, τα συμπτώματα της δεύτερης σχετίζονται με τον ψυχισμό του ατόμου.

Σύμφωνα με την Κλινική Μάγιο, η κρίση πανικού είναι ένα ξαφνικό επεισόδιο έντονου φόβου που προκαλεί διάφορες σωματικές αντιδράσεις χωρίς να υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ή προφανής αιτία.

Το άτομο που παθαίνει κρίσης πανικού νομίζει ότι χάνει τον έλεγχο και παρότι οι ίδιες οι κρίσεις δεν συνιστούν απειλή για τη ζωή, μπορεί να είναι πολύ τρομακτικές και να επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα ζωής του πάσχοντος.

asteroids 10176661280

Εκτός από το έντονο συναίσθημα φόβου και άγχους, η κρίση πανικού προκαλεί τα εξής σωματικά συμπτώματα:

- Αίσθημα παλμών ή ταχυκαρδία

- Eφίδρωση και ρίγη

- Τρέμουλο

- Δυσκολία στην αναπνοή

- Μούδιασμα και φαγούρα

- Πόνο στο στήθος

- Ναυτία και ζάλη

- Άγχος και κατάθλιψη

Το άτομο που βιώνει κρίση πανικού είναι πιθανό να νιώθει ότι βρίσκεται έξω από το σώμα του. Επειδή τα συμπτώματα της κρίσης πανικού μιμούνται εκείνα των καρδιακών παθήσεων, των διαταραχών του θυρεοειδούς, των αναπνευστικών προβλημάτων και άλλων παθήσεων, πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στο γιατρό πιστεύοντας ότι απειλείται η ζωή τους.

Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν αρκετά λεπτά και οι συνέπειες δεν σταματούν μόλις σταματήσει η κρίση.

Μια κρίση πανικού μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή γι' αυτό οι άνθρωποι που ταλαιπωρούνται από τη συγκεκριμένη διαταραχή είναι μονίμως ανήσυχοι για το ενδεχόμενο ενός επεισοδίου.

Τα σωματικά συμπτώματα μια κρίσης πανικού υποχωρούν μετά από περίπου 30 λεπτά, το άτομο όμως μπορεί να αισθάνεται κούραση, σύγχυση, αδυναμία συγκέντρωσης και άγχος για ώρες ή ακόμη και μέρες μετά το επεισόδιο.

Διαβάστε επίσης:

Κρίσεις πανικού: Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς