ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Π. Σακκάς: Βαρύ το τίμημα των ψυχικών ασθενειών - Δεν παύει ποτέ ο κοινωνικός στιγματισμός

Ο κοινωνικός στιγματισμός, που συνοδεύει τις ψυχικές ασθένειες και την θεραπεία τους, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τα καθημερινά εγκλήματα που συγκλονίζουν συχνά την ανθρωπότητα.Αυτό τόνισε ο καθηγητής ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παύλος Σακκάς, μιλώντας σε διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος με θέμα «Καθημερινά Εγκλήματα και Ψυχική Αρρώστια».

Π. Σακκάς: Βαρύ το τίμημα των ψυχικών ασθενειών - Δεν παύει ποτέ ο κοινωνικός στιγματισμός

«Δυστυχώς, συμπλήρωσε ο κ. Σακκάς, ακόμη και σήμερα ο στιγματισμός αυτός, αναγκάζει τους ανθρώπους να βάζουν το πρόβλημα «κάτω από το χαλί» με αποτέλεσμα συχνά να γινόμαστε μάρτυρες σκληρών εγκλημάτων».
Λύση στο μεγάλο αυτό κοινωνικό πρόβλημα, που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα και όχι μόνο την ελληνική κοινωνία, μπορεί να δώσει η πρόληψη.

Με την πρόληψη, όπως ανέφερε ο κ. Σακκάς μπορεί και πρέπει να γίνει ανάδειξη του προβλήματος, διάγνωση και στη συνέχεια θεραπεία της νόσου (σχιζοφρένειας) που ευθύνεται κυρίως για την πλειοψηφία των καθημερινών εγκλημάτων.

Η μακροχρόνια θεραπεία της σχιζοφρένειας με τα σύγχρονα φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία δεν προκαλούν μεγάλες παρενέργειες, δεν περιθωριοποιεί τον πάσχοντα, ο οποίος μπορεί να ζει και να εργάζεται όπως κάποιος που πάσχει από διαβήτη.

Το έγκλημα, που διαπράττουν οι συγγενείς και το περιβάλλον του πάσχοντα κάτω από την πίεση του κοινωνικού στίγματος αλλά και της άγνοιας πολλές φορές, είναι η απόκρυψη του προβλήματος που στη συνέχεια έχει τραγικές συνέπειες.

«Έγκλημα είναι η μη θεραπεία του πάσχοντα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σακκάς, εξηγώντας πως οι συγγενείς του πάσχοντα δεν θα πρέπει να νιώθουν ενοχές και πως μέλημα τους θα πρέπει να είναι η συμμόρφωση του και η πιστή τήρηση της θεραπείας του.
Η θεραπεία στις περιπτώσεις των ψυχικών ασθενειών είναι μακροχρόνια και σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να είναι για βίου.