ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Μητρότητα: Πώς επηρεάζει την αυτοπεποίθηση των γυναικών

Η μητρότητα κάνει τις γυναίκες να νιώθουν πιο άνετα με το σώμα τους και να μην αισθάνονται άβολα με το μέγεθος του στήθους τους.

Μητρότητα: Πώς επηρεάζει την αυτοπεποίθηση των γυναικών

Αυτό είναι το συμπέρασμα πρόσφατης επιστημονικής μελέτης, που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Άνγκλια Ράσκιν της Αγγλίας και το Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα Ρώμης και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Body Image».

Στην μελέτη συμμετείχαν 484 Ιταλίδες, -μισές από τις οποίες ήταν μητέρες- και επικεφαλής της ήταν ο καθηγητής Βάιιρον Σουάμι, Ειδικός Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Άνγκλια Ράσκιν.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η επιδίωξη της τέλειας εικόνας είναι αυτή που οδηγεί τις γυναίκες, να είναι δυσαρεστημένες με το μέγεθος και το σχήμα των μαστών τους, και να έχουν αρνητική εικόνα για το σώμα τους συνολικά.

Το 69% των άτεκνων γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα, ανέφεραν ότι ήταν δυσαρεστημένες από το μέγεθος και το σχήμα των μαστών τους, ενώ ταυτόχρονα, το 44% από αυτές δήλωσαν, ότι θα ήθελαν, να έχουν μεγαλύτερους μαστούς.

Ο Σουάμι υποστηρίζει, ότι η επιθυμία των άτεκνων γυναικών να προσεγγίζουν μια αψεγάδιαστη εικόνα στα μάτια των άλλων, τις κάνει να έχουν αρνητική εικόνα για το σώμα τους.

Διαπιστώθηκε επίσης, ότι η δυσαρέσκεια για το μέγεθος των μαστών, συνδέεται με την έντονη επιθυμία των άτεκνων γυναικών να κρύβουν τις ατέλειές τους και να παρουσιάζουν τον εαυτό τους εντελώς διαφορετικό από αυτό που είναι στην πραγματικότητα.

Αυτό δεν ισχύει για 54% των γυναικών που είχαν αποκτήσει πάνω από ένα παιδί και δήλωναν περισσότερο άνετες με το σώμα τους.

«Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι συσχέτισης των γυναικών που είναι μητέρες, με αυτές που δεν έχουν αποκτήσει ακόμα παιδί, διότι μόνο οι δεύτερες δηλώνουν δυσαρέσκεια για την εμφάνιση των μαστών τους», αναφέρει ο Σουάμι και τονίζει ότι η μητρότητα συνεπάγεται μεταβολές στο μέγεθος και το σχήμα των μαστών .

«Οι μητέρες, κυρίως λόγω του θηλασμού, αρχίζουν να βλέπουν διαφορετικά το στήθος τους και δεν εστιάζουν τόσο στο πώς αυτό φαίνεται αισθητικά. Η αλλαγή αυτής της αντίληψης επηρεάζει την άποψη που έχουν πλέον και για το σώμα τους συνολικά», καταλήγει.

Αυτό τις κάνει να νιώθουν πιο ευτυχισμένες και ικανοποιημένες με το μέγεθος των μαστών τους με αποτέλεσμα να διαθέτουν και περισσότερη αυτοπεποίθηση ως γυναίκες έναντι αυτών που δεν έχουν ακόμη τεκνοποιήσει.

Πηγή: Daily Mail

Διαβάστε επίσης:

H Mαμά μετά... Τι θα αντιμετωπίσετε μετά τον τοκετό

Μειωμένος ο κίνδυνος διαβήτη για τις γυναίκες που θηλάζουν – Πόσο πρέπει να διαρκεί ο θηλασμός