ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Νομίζετε ότι έχετε σχιζοφρένεια; Μια απλή εξέταση αίματος δίνει την οριστική απάντηση

Μια σημαντική ανακάλυψη στον τομέα της έρευνας του εγκεφάλου από ερευνητές και γιατρούς θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο μελετάμε και προβλέπουμε τις ψυχιατρικές ασθένειες.

Νομίζετε ότι έχετε σχιζοφρένεια; Μια απλή εξέταση αίματος δίνει την οριστική απάντηση

Ερευνητές από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και το Ιατρικό Κέντρο Shaare Zedek της Ιερουσαλήμ ανακάλυψαν ότι τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν σε μια ψυχωτική επίθεση και μια απλή εξέταση αίματος θα μπορούσε να καταστήσει δυνατή την πρόβλεψη ενός τέτοιου γεγονότος καθώς και τη θεραπεία του.

Πρωτοποριακός βιολογικός δείκτης για ψύχωση

Η πρωτοποριακή ανακάλυψη επέτρεψε στους ερευνητές να εντοπίσουν σημαντική εγκεφαλική βλάβη κατά τη διάρκεια μιας ψυχωσικής επίθεσης, όπως σε ένα σχιζοφρενικό επεισόδιο, όταν συνέκριναν τους ασθενείς με υγιή άτομα. Αυτή είναι η πρώτη φορά που βρέθηκε ένας βιολογικός δείκτης για ψύχωση. Η εν λόγω δοκιμή θα μπορούσε να οδηγήσει σε έγκαιρη ανίχνευση, διάγνωση, έγκαιρη παρέμβαση και κατάλληλη θεραπεία για τη σχιζοφρένεια.

Αυτή η πρώτη έρευνα στον εγκέφαλο του είδους της πραγματοποιήθηκε από τον Δρ. Asael Lubotzky, ανώτερο παιδίατρο στη Νευροπαιδαγωγική Μονάδα του Shaare Zedek, ως μέρος μιας διδακτορικής διατριβής που επιβλέπεται από δύο ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Εβραϊκού Πανεπιστημίου - τον καθηγητή Yuval Dor και την καθηγήτρια Ruth Shemer - και σε συνεργασία με ψυχιάτρους από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Eitanim - Dr. Ilana Pelov και Prof. Yoav Cohen.

Τι είναι η σχιζοφρένεια

Η σχιζοφρένεια είναι μια κοινή, σοβαρή και εξουθενωτική ψυχιατρική διαταραχή. Παρά την εκτεταμένη έρευνα, δεν έχουν ανακαλυφθεί ποτέ βιολογικοί δείκτες που να μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση και την πρόβλεψή της για την πορεία του. Αυτό καθιστά αδύνατη την έγκαιρη ανίχνευση και παρέμβαση, έγραψαν.

Η ψύχωση είναι η πρώτη παρουσίαση της σχιζοφρένειας που συνήθως οδηγεί στη διάγνωση. Αν και η ψύχωση συνήθως αρχίζει κατά την εφηβεία και την πορεία προς την ενηλικίωση, υπάρχει ένας αυξανόμενος όγκος δεδομένων που δείχνουν υποκείμενες βιολογικές αλλαγές που ξεκινούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα της ψύχωσης. Έτσι, ο εντοπισμός βιοδεικτών που θα επιτρέψουν την έγκαιρη διάγνωση και τις θεραπευτικές παρεμβάσεις είναι υψίστης σημασίας.

«Οι μελέτες απεικόνισης δείχνουν απώλεια όγκου εγκεφάλου γύρω από την έναρξη και κατά τα πρώτα χρόνια της σχιζοφρένειας, και η απόπτωση [κυτταρικός θάνατος] έχει προταθεί ως ο υποκείμενος μηχανισμός. Θραύσματα DNA χωρίς κύτταρα (cfDNA) απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος μετά τον κυτταρικό θάνατο. Τα ειδικά για τους ιστούς μοτίβα μεθυλίωσης επιτρέπουν την ταυτοποίηση της προέλευσης των ιστών του cfDNA», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Κατά τη διάρκεια της ζωής, οι διαδικασίες γήρανσης, οι περιβαλλοντικές επιρροές και οι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα ή η κακή διατροφή, προκαλούν βιοχημικές αλλαγές στο DNA. Συχνά, αυτά οδηγούν σε μεθυλίωση του DNA, μια διαδικασία κατά την οποία ομάδες μεθυλίου προστίθενται σε συγκεκριμένα τμήματα DNA, χωρίς να αλλάζουν την αλληλουχία του DNA. Οι πιθανές ερμηνείες αυτών των ευρημάτων περιλαμβάνουν αυξημένο εγκεφαλικό κυτταρικό θάνατο, διαταραχή του αιματοεγκεφαλικού φραγμού ή ελάττωμα στην κάθαρση υλικού από πεθαμένα εγκεφαλικά κύτταρα. Οι ειδικοί για τον εγκέφαλο δείκτες μεθυλίωσης cfDNA μπορούν δυνητικά να βοηθήσουν στην έγκαιρη ανίχνευση και παρακολούθηση της σχιζοφρένειας και έτσι να επιτρέψουν την έγκαιρη παρέμβαση και την κατάλληλη θεραπεία.

1643647494767-288647154-egkefalos.jpg

Πώς διεξήχθη αυτή η μελέτη του εγκεφάλου;

Οι ερευνητές εξέτασαν δεκάδες ψυχιατρικούς ασθενείς, 29 από αυτούς με μια πρώτη ψυχωτική επίθεση. Λίγο μετά την έναρξη της επίθεσης, ελήφθησαν δείγματα αίματος από τον Pelov και συγκρίθηκαν με 31 δείγματα από υγιή άτομα χωρίς ψυχιατρική ασθένεια. Τα κλινικά ευρήματα συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν από τους δύο γιατρούς του Eitanim.

«Όταν συγκρίναμε τις εξετάσεις αίματος ασθενών με ψυχωτικό επεισόδιο και τα δείγματα υγιών ανθρώπων της ίδιας ηλικίας, είδαμε μια δραματική και στατιστικά σημαντική αύξηση των επιπέδων DNA από πηγές εγκεφάλου σε ασθενείς με την επίθεση σε σύγκριση με τους υγιείς», θυμάται ο Lubotzky.

«Στο σώμα μας, υπάρχουν πάνω από 200 διαφορετικοί τύποι κυττάρων και όταν πεθαίνουν, απελευθερώνουν ελεύθερα ρέοντα τμήματα DNA στην κυκλοφορία του αίματος και η εν λόγω εξέταση αίματος όταν αναλυθεί μπορεί να αποκαλύψει πολλές πληροφορίες σχετικά με την προέλευση των νεκρών κυττάρων».

Μέχρι τώρα, δεν υπήρχαν βιοδείκτες για εγκεφαλική βλάβη, οπότε δεν ήταν δυνατό να ανιχνευθεί ή να εντοπιστεί ψυχιατρική ή εγκεφαλική νόσος μέσω εξετάσεων αίματος. Αυτό είναι άλλα συστήματα στο σώμα μας, όπως ένζυμα που μπορούν να δείξουν ηπατική βλάβη ή καρδιακούς δείκτες που αντικατοπτρίζουν βλάβη του μυοκαρδίου.

«Στη νευρολογική ιατρική, προσπαθούμε να θεραπεύσουμε ασθένειες του εγκεφάλου που μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε, έστω και εν μέρει, τους μηχανισμούς της εγκεφαλικής βλάβης», δήλωσε ο Lubotsky. «Ο κόσμος των ψυχικών ασθενειών είναι πιο σκοτεινός και υπάρχει μια τεράστια προσπάθεια να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε και να διερευνήσουμε τους μηχανισμούς του εγκεφάλου που εξηγούν τις παθολογίες και τις ψυχιατρικές ασθένειες».

Η βλάβη των εγκεφαλικών κυτταρών

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι σε ασθενείς με σχιζοφρένεια, οι σαρώσεις απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού (MRI) μπορούν να δείξουν μια αλλαγή στον όγκο του εγκεφάλου, ένα εύρημα που δείχνει απώλεια εγκεφαλικού ιστού. Αλλά μέχρι τώρα, δεν ήταν ποτέ γνωστό εάν η εγκεφαλική βλάβη συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας ψυχωτικής επίθεσης και τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν.

«Σε αυτή τη μελέτη, μπορέσαμε να ανιχνεύσουμε τη βλάβη των εγκεφαλικών κυττάρων που συμβαίνει στην αρχή της ψυχωσικής επίθεσης. Αυτή η ανακάλυψη έχει τεράστιες δυνατότητες για την ανίχνευση και την παρακολούθηση άλλων ασθενειών του εγκεφάλου», έγραψαν οι ερευνητές.

Επιστημονικά, τα ευρήματα έχουν και άλλες συναρπαστικές εξηγήσεις εκτός από την αύξηση της θνησιμότητας των εγκεφαλικών κυττάρων. Για παράδειγμα, ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός είναι γνωστό ότι εμποδίζει ορισμένες ουσίες να διεισδύσουν στην κυκλοφορία του αίματος στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό και αντίστροφα.

«Είναι πιθανό οι άνθρωποι που έχουν ψυχωτικό επεισόδιο να υποστούν βλάβη σε αυτό το σύστημα, οπότε υπάρχει διαρροή εγκεφαλικού DNA στο αίμα, αλλά το ζήτημα απαιτεί σε βάθος διερεύνηση», ανέφερε η μελέτη.

Πηγή:jpost.com