ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Πώς η μέθοδος των τετραγώνων θα μπορούσε να βοηθήσει ασθενείς με νευρική ανορεξία - μελέτη

Η νευρική ανορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από χαμηλό βάρος, περιορισμό των τροφίμων, φόβο της αύξησης των κιλών, μια ακατανίκητη επιθυμία  για αδυνάτισμα και διαταραχή της εικόνας του σώματος.

Πώς η μέθοδος των τετραγώνων θα μπορούσε να βοηθήσει ασθενείς με νευρική ανορεξία - μελέτη

Το «επιστημονικό σχέδιο» με τετράγωνα είναι ένα πιθανό εργαλείο διάγνωσης και θεραπείας για ασθενείς που πάσχουν από νευρική ανορεξία μια σοβαρή ψυχιατρική ασθένεια που επηρεάζει τρία εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και χαρακτηρίζεται από πείνα και υποσιτισμό, με υψηλό κίνδυνο θανάτου.

Αυτή η εκπληκτική μέθοδος προτάθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Ben-Gurion του Negev (BGU) στη Beersheba, στη νότια περιφέρεια Clalit Health Services και στο In Volo Center for the Treatment of Eating Disorders στην Πάρμα της Ιταλίας οι οποίοι στη συνέχεια δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο τελευταίο τεύχος του IMAJ, του Israel Medical Association Journal.

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει αποτελεσματική φαρμακολογική θεραπεία και η υπάρχουσα ψυχοθεραπευτική θεραπεία είναι μόνο εν μέρει αποτελεσματική, έγραψαν η Δρ. Gal Peleg, η ψυχολόγος Ilaria Sterbizzi, η Δρ. Roni Peleg και η Δρ. ulia Treister-Goltzman.

«Υπάρχουν στοιχεία εδώ και χρόνια για την αποτελεσματικότητα της τέχνης του σχεδίου ως εργαλείου διάγνωσης και θεραπείας με βελτιωμένη ένταξη ψυχιατρικών ασθενών στην κοινωνία», σημείωσαν. «Η χρήση των λεπτομερειών του σχεδίου, τα διαφορετικά χρώματα, η ένταση του χρώματος και τα διάφορα χαρακτηριστικά των γραμμών είναι διαγνωστικά εργαλεία για διαφορετικές ψυχιατρικές καταστάσεις και ασθένειες».

Η ομάδα ζήτησε από τους ασθενείς να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο των τετραγώνων για την αντιγραφή εικόνων και βρήκε παραμορφωμένες καμπύλες που σχεδιάστηκαν από πάσχοντες, κάτι που δεν εμφανίστηκε σε υγιή άτομα. Η ανορεξία είναι μια ασθένεια της παραμόρφωσης της αντίληψης, επομένως η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο σχεδίαζαν οι εν λόγω άνθρωποι βελτίωσε την κατάστασή τους, είπε ο ερευνητής.

Οι ψυχιατρικοί ασθενείς «αναφέρουν ότι το σχέδιό τους παρέχει μια ζώνη άνεσης και τους βοηθά να κατανοήσουν τον εαυτό τους και να εκφράσουν τον τρόπο που θα ήθελαν να συνεχίσουν τη ζωή τους», έγραψε η ομάδα. «Η ζωγραφική τους βοηθά να αλλάξουν την ταυτότητα και τον ρόλο τους και οδηγεί σε μια σημαντική θετική αλλαγή σε προσωπικές, συναισθηματικές και ψυχικές πτυχές».

anorexia

Τι είναι η νευρική ανορεξία

Η νευρική ανορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από χαμηλό βάρος, περιορισμό της τροφής, φόβο αύξησης βάρους, ακατανίκητη επιθυμία αδυνατίσματος και διαταραχή της εικόνας του σώματος, όπου οι ασθενείς συνήθως βλέπουν τον εαυτό τους ως υπέρβαρο, αν και στην πραγματικότητα είναι λιποβαρείς.

Είναι πολύ πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες και η διαφήμιση, τα κοινωνικά δίκτυα και τα μέσα ενημέρωσης έχουν κατηγορηθεί για τη διαστρέβλωση της ιδανικής εικόνας του σώματος. Τα θύματα AN (οι πάσχοντες νευρικής ανορεξίας) αρνούνται επίσης συχνά ότι έχουν πρόβλημα με χαμηλό βάρος, αλλά μπορεί να ζυγίζονται συχνά, να τρώνε μικρές ποσότητες και να τρώνε μόνο ορισμένα τρόφιμα. Μερικοί ασκούνται υπερβολικά, αναγκάζονται να κάνουν εμετό ή χρησιμοποιούν καθαρτικά για να χάσουν βάρος και να ελέγξουν το σχήμα του σώματός τους ή/και την υπερφαγία.

Τα αίτια της ΝΑ είναι άγνωστα, αλλά μπορεί να υπάρχουν κάποιες γενετικές επιρροές. Εμφανίζεται συχνότερα μεταξύ εκείνων που ασχολούνται με δραστηριότητες που εκτιμούν το αδύνατο κορμί, όπως ο εντατικός αθλητισμός, το μόντελινγκ και ο χορός. Η ανορεξία συχνά ξεκινά μετά από ένα σημαντικό γεγονός που αλλάζει τη ζωή ή ένα περιστατικό έντονου στρες. Οι ιατρικές επιπλοκές περιλαμβάνουν οστεοπόρωση, στειρότητα και καρδιακές βλάβες και οι γυναίκες συχνά σταματούν να έχουν έμμηνο ρύση.

Θεραπευτική αγωγή

Η θεραπεία περιλαμβάνει την επαναφορά του ασθενούς σε ένα υγιές βάρος, τη θεραπεία των υποκείμενων ψυχολογικών προβλημάτων και την αντιμετώπιση συμπεριφορών που τα προάγουν. Ενώ τα φάρμακα δεν βοηθούν στην αύξηση βάρους, μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι νευροψυχολογικές μελέτες σε ασθενείς με ΝΑ έδειξαν ότι τα κύρια ψυχικά τους προβλήματα είναι «η γνωστική ακαμψία». Ωστόσο, η θεραπεία μέσω της τέχνης αμφισβητεί αυτήν την άκαμπτη και επίμονη γνώση καθώς το σχέδιο απαιτεί ολοκληρωμένη σκέψη που βλέπει τη μεγάλη εικόνα. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς AN αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως χοντρό και επιλέγουν λεπτές εικόνες όταν σχεδιάζουν ιδανικά σώματα.

Η «Μέθοδος των Τετράγωνων» στοχεύει στην επίτευξη της μέγιστης ακρίβειας μέσω της αντιγραφής. Η εικόνα που πρόκειται να αντιγραφεί χωρίζεται σε τετράγωνα δύο εκατοστών, δημιουργώντας ένα δίκτυο αριθμημένων τετραγώνων. Το χαρτί σχεδίασης χωρίζεται σε τον ίδιο αριθμό τετραγώνων, καθιστώντας δυνατή τη σύγκριση της εικόνας που πρόκειται να αντιγραφεί με το αντίγραφό της από τον ασθενή.

Εργαστήρια ζωγραφικής

Οι ασθενείς στα εργαστήρια σχεδίασης επικεντρώνονταν πολύ περισσότερο στην εξωτερική μορφή και λιγότερο στις εσωτερικές λεπτομέρειες. Όλοι είχαν παραμορφωμένες αντιλήψεις για τις καμπύλες και αντίθετα σχεδίαζαν ευθείες γραμμές και έντονες γωνίες. Σε μια συνεδρία, τους ζητήθηκε να σχεδιάσουν εικόνες του εαυτού τους χρησιμοποιώντας τη μέθοδο τετραγώνων.

Όταν χρειάστηκε να σχεδιάσουν μέρη του σώματος με συγκεκριμένες φοβίες όπως μπράτσα, γοφούς και λεκάνη εξεπλάγησαν πολύ και κάποιοι έκλαψαν. «Ανέφεραν ότι κατάλαβαν ότι η αντίληψη του σώματός τους ήταν παραμορφωμένη» και ήταν πολύ πρόθυμοι να συμμετάσχουν στη ζωγραφική θεραπεία.

Πηγή:.jpost.com