ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Τα περιττά κιλά και ο ρόλος της βουλιμίας

Τα περιττά κιλά είναι τα κιλά που κατατάσσουν κάποιον στην κατηγορία των ατόμων με δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο από τον φυσιολογικό.

Τα περιττά κιλά και ο ρόλος της βουλιμίας

Ο δείκτης μάζας σώματος λαμβάνει υπόψη του και το ύψος του ανθρώπου και όχι μόνο το βάρος του. Αυτός ο δείκτης βρίσκεται διαιρώντας τον αριθμό των κιλών του βάρους, με το τετράγωνο του ύψους εκφρασμένο σε μέτρα.

Για παράδειγμα μία γυναίκα ύψος 1,66 και βάρος 56 κιλά έχει δείκτη μάζας σώματος περίπου 21.

Τα περιττά κιλά προκαλούνται και διατηρούνται μέσω της υπερβολικής πρόσληψης τροφής, μίας διαταραχής που ονομάζεται βουλιμία.

Η βουλιμία χαρακτηρίζει όσους καταναλώνουν υπερβολικά μεγάλες ποσότητες φαγητού σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η κατανάλωση φαγητού γίνεται συνήθως μέσω μιας συμπεριφοράς, που ονομάζεται υπερφαγία, η οποία συμβαίνει σε επαναλαμβανόμενα επεισόδια. Τα επεισόδια αυτά λαμβάνουν χώρα σχεδόν πάντα κρυφά και όχι παρουσία άλλων.

Οι γυναίκες είναι περισσότερο ευάλωτες στη βουλιμία. Υπολογίζεται ότι το 90% των βουλιμικών στον ευρωπαϊκό πληθυσμό είναι γυναίκες.

Η υπερφαγία έχει δύο χαρακτηριστικά:

1. «Μπουκώνω» τον εαυτό μου με φαγητό και μάλιστα με αταίριαστους συνδυασμούς τροφών, π.χ. κρέας με ψάρι, τυρί με τσουρέκι κ.α.

2. Τρώω βιαστικά και σε υπερβολική ποσότητα, χωρίς να δίνω στον οργανισμό μου την ευκαιρία της πέψης, ώστε να ξαναπεινάσω.

Χαρακτηριστικό της υπερφαγίας είναι η ιδιαίτερη προτίμηση σε μαλακές τροφές, που μπορούν να καταναλωθούν γρήγορα, για παράδειγμα: μπιφτέκια, παγωτό, κέικ, ενώ φαγητά που έχουν μεγάλη διαδικασία μάσησης δεν προτιμώνται. Ομοίως και τα αναψυκτικά, τα οποία προτιμώνται από τους βουλιμικούς σε σχέση με τα αλκοολούχα ποτά.

Βουλιμία και αντισταθμιστικές συμπεριφορές

Για να αντισταθμίσουν την υπερφαγία τους, οι βουλιμικοί υιοθετούν συμπεριφορές που έχουν ως στόχο να αποτρέψουν την αύξηση του βάρους.

Έτσι, σχεδόν πάντα μετά από ένα επεισόδιο υπερφαγίας προκαλούν εσκεμμένα εμετούς ή χρησιμοποιούν καθαρτικά για να επιταχύνουν την αποβολή της τροφής από το σώμα τους.

Διαδικασίες που παρότι δεν αποδίδουν, τις ακολουθούν με προσήλωση.

Οι βουλιμικοί εμφανίζουν, επίσης, εμμονή σε συζητήσεις για το βάρος, τις δίαιτες, τις τροφές και τα κιλά.

Μελέτες δείχνουν ότι οι βουλιμικοί αισθάνονται μεγάλη δυσαρέσκεια για το σώμα τους, κι ας μην την εκφράζουν.

Για να ξεπεραστεί η βουλιμία, απαιτείται βοήθεια από ειδικό και μάλιστα για σχετικά μεγάλο διάστημα αρκετών μηνών, ώστε να καταφέρει κάποιος να λάβει ουσιαστική βοήθεια στο πρόβλημά του.