ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Επικίνδυνα μικροπλαστικά: Τι προκαλούν στην εγκυμοσύνη

Οι μητέρες με υψηλότερα επίπεδα πλαστικών χημικών ουσιών, γνωστών ως φθαλικές ενώσεις, στον προγεννητικό έλεγχο, μπορεί να αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Επικίνδυνα μικροπλαστικά: Τι προκαλούν στην εγκυμοσύνη

Η επιλόχεια κατάθλιψη επηρεάζει έως και το 20% των νέων μητέρων, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.

Αυτό την καθιστά την πιο συχνή επιπλοκή της εγκυμοσύνης μετά τον τοκετό.

Το πρόγραμμα Environmental Influences on Child Health Outcomes (ECHO) του NIH, εξέτασε τον ρόλο των χημικών ουσιών που βρίσκονται συνήθως σε πλαστικά και προϊόντα προσωπικής φροντίδας, συμπεριλαμβανομένων των φαινολών, των φθαλικών ενώσεων και των parabens, στην επιλόχεια κατάθλιψη.

Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των ορμονών και οι γυναίκες είναι εκτεθειμένες μέσω της διατροφής, της απορρόφησής τους μέσω της επιδερμίδας και της αναπνοής.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όλες οι συμμετέχουσες στη μελέτη είχαν parabens στον οργανισμό τους και σχεδόν όλες είχαν φθαλικές ενώσεις στα δείγματα ούρων τους.

«Η εύρεση νέων τρόπων πρόληψης της επιλόχειας κατάθλιψης είναι ζωτικής σημασίας, επειδή οι περισσότεροι από τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου, όπως η γενετική και τα στρεσογόνα γεγονότα της ζωής, δεν μπορούν να αλλάξουν», δήλωσε η ερευνήτρια Melanie Jacobson, από την Ιατρική Σχολή Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης σε ειδήσεις του NIH. ελευθέρωση.

«Ως εκ τούτου, η εστίαση στην προγεννητική έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες, αποτελεί ένα νέο επεμβατικό στόχο» πρόσθεσε.

Οι ερευνητές μέτρησαν τις συγκεντρώσεις αυτών των χημικών ουσιών σε δείγματα ούρων 2.100 και πλέον εγκύων γυναικών σε πέντε τοποθεσίες της μελέτης ECHO.

Οι συμμετέχουσες υποβλήθηκαν επίσης σε αξιολογήσεις κατάθλιψης μεταξύ των δύο εβδομάδων και των 12 μηνών μετά τον τοκετό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα φθαλικών ενώσεων - ειδικά εκείνων που βρίσκονται σε είδη προσωπικής φροντίδας και πλαστικά καταναλωτικά προϊόντα- είχαν αυξημένο κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης.

Όσες συμμετέχουσες πληρούσαν τα κριτήρια για επιλόχεια κατάθλιψη ήταν πιο πιθανό να είναι Ισπανόφωνες και χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου, ενώ σημείωσαν υψηλότερα σκορ προγεννητικής κατάθλιψης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο JAMA Psychiatry.