Ποιες γεύσεις ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορούν να δημιουργήσουν εθισμό – Νέα μελέτη
Ερευνητές εξέτασαν κάποιες από τις πιο δημοφιλείς γεύσεις στο άτμισμα

Απαντήσεις στο ερώτημα αν ορισμένες χημικές ουσίες, που χρησιμοποιούνται ως γεύσεις στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, μπορεί να είναι εξαρτησιογόνες, δίνει νέα αμερικανική μελέτη.
Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή «Joan C. Edwards» του πανεπιστημίου Μάρσαλ της Δυτικής Βιρτζίνια, μελέτησαν κατά πόσο δημοφιλείς γεύσεις όπως η βανίλια και το κεράσι, μπορούν να πυροδοτήσουν το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου σε έφηβα ποντίκια, ακόμα και χωρίς την παρουσία νικοτίνης.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κάποιες από αυτές τις γεύσεις από μόνες τους θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν την παραγωγή ντοπαμίνης, που είναι ο κύριος νευροδιαβιβαστής ο οποίος σχετίζεται με το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου, εγείροντας έτσι ανησυχίες σχετικά με τη δυνατότητά τους να καλλιεργήσουν συμπεριφορές που μοιάζουν με εθισμό. Ειδικά η γεύση βανίλιας, ενίσχυσε σημαντικά τέτοιου είδους συμπεριφορές, ανεξάρτητα από την παρουσία νικοτίνης.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα, στο επιστημονικό περιοδικό «στο Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics». Οι ερευνητές ήλεγξαν την επίδραση του αρωματισμένου ατμού -περιλαμβάνοντας συνδυασμούς με ή χωρίς νικοτίνη- σε αρσενικά και θηλυκά έφηβα ποντίκια. Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκε ένα καινοτόμο μοντέλο αυτοχορήγησης, που επιτρέπει στα ποντίκια να εισπνέουν οικειοθελώς αρωματισμένα αερολύματα.
Τα ποντίκια που εκτέθηκαν σε βανιλίνη ή βενζαλδεΰδη επέδειξαν σημαντικά πιο ενεργές αντιδράσεις σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, παρά την απουσία νικοτίνης.
Τέσσερις συνδυασμοί προκάλεσαν πιο έντονες αντιδράσεις που σχετίζονται με συμπεριφορές που μοιάζουν με εθισμό: νικοτίνη με μενθόλη, νικοτίνη με κεράσι, νικοτίνη με βανίλια και η γεύση βανίλιας μόνη της. Ακόμα και απουσία νικοτίνης, το άτμισμα με γεύση βανίλιας ήταν επαρκές για να προκαλέσει συμπεριφορά αναζήτησης ανταμοιβής, ενώ η γεύση κερασιού από μόνη της -χωρίς νικοτίνη δηλαδή- δεν ήταν.

«Αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά επειδή καταδεικνύουν ότι ορισμένες γεύσεις ηλεκτρονικών συστημάτων χορήγησης νικοτίνης (ENDS) μπορούν να τροποποιήσουν το σύστημα ντοπαμίνης του εγκεφάλου - ειδικά στο κέντρο ανταμοιβής - ακόμη και χωρίς την παρουσία νικοτίνης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Brandon J. Henderson, αναπληρωτής καθηγητής Βιοϊατρικών Επιστημών στην Ιατρική Σχολή Joan C. Edwards.
«Αυτό εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την πιθανότητα ενίσχυσης συμπεριφορών που μοιάζουν με εθισμό σε εφήβους, οι οποίοι χρησιμοποιούν αρωματισμένα προϊόντα ατμίσματος που διατίθενται στο εμπόριο χωρίς νικοτίνη» πρόσθεσε.
Η έρευνα διερεύνησε περαιτέρω, τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι χημικές ουσίες αλληλεπιδρούν σε μοριακό επίπεδο, δείχνοντας ότι οι χημικές ενώσεις των γεύσεων του πράσινου μήλου και της βανίλιας μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του νικοτινικού υποδοχέα ακετυλοχολίνης (nAChR) - πρωτεΐνες που είναι γνωστό ότι παίζουν κεντρικό ρόλο στον εθισμό στη νικοτίνη.
Αυτά τα ευρήματα προστίθενται σε ένα αυξανόμενο σύνολο ερευνών που δείχνουν ότι κάποιες αρωματικές ύλες φαίνεται να αλλάζουν την απόκριση του εγκεφάλου στη νικοτίνη με τρόπους που θα μπορούσαν να αυξήσουν την εξάρτηση - ειδικά μεταξύ των νέων, κατέληξε ο Henderson.
(Με πληροφορίες από Neuroscience News, The Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics)