ΥΓΕΙΑ

Έκκληση στις Ελληνίδες να υποβάλονται σε ετήσια μαστογραφία

Έκκληση στις Ελληνίδες άνω των 40 ετών να συνεχίσουν ναυποβάλονται σε ετήσια μαστογραφία για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου τουμαστού, απευθύνουν η πρόεδρος και τα
Έκκληση στις Ελληνίδες να υποβάλονται σε ετήσια μαστογραφία

Έκκληση στις Ελληνίδες άνω των 40 ετών να συνεχίσουν ναυποβάλονται σε ετήσια μαστογραφία για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου τουμαστού, απευθύνουν η πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ της Ελληνικής ΕταιρείαςΜαστολογίας (ΕΕΜ), με αφορμή τη δημοσίευση καναδικής μελέτης, η οποία, όπωςαναφέρει η πρόεδρος της ΕΕΜ, δρ Λυδία Ιωαννίδου- Μουζάκα, βγάζει «άχρηστη καιπεριττή» τη μαστογραφία, ως ειδική εξέταση για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνουτου μαστού.

«Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία και συγκεκριμένα του LaszloTabar, πρωτοπόρου Σουηδού καθηγητή ακτινολογίας, στη συγκεκριμένη μελέτηχρησιμοποιήθηκαν μαστογράφοι παλαιάς τεχνολογίας με μειωμένη στάθμηαξιοπιστίας», τονίζει η κ. Μουζάκα, εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ γιατα Κέντρα Μαστού, επίκουρη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΠανεπιστημίουΑθηνών, γυναικολόγος- χειρουργός- ειδ. μαστολόγος.

«Επίσης, η καναδική μελέτη δεν είχε πληθυσμιακό χαρακτήρα,αλλά βασίστηκε στη συμμετοχή ευαισθητοποιημένων εθελοντών που αντιπροσώπευε το26- 27% του πληθυσμού που κλήθηκε να συμμετάσχει στη μελέτη», προσθέτει.

Η κ. Μουζάκα σημειώνει ότι, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία,αυτή η μελέτη αποκλείστηκε από τη μετά- ανάλυση που θα ερευνούσε την επίδρασητης πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού με τη μαστογραφία στη θνησιμότητατων γυναικών, από το Διεθνές Πρακτορείο της Έρευνας για τον καρκίνο (IARC) τηςΠαγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO), παρά το γεγονός ότι ο βασικός ερευνητής τηςμελέτης (Antony Miller) προήδρευε τότε της συνεδρίας.

Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι της ΕΕΜ, μία μεμονωμένη εργασίαδεν μπορεί να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα πολλών άλλων ερευνητών για τη θετικήσυμβολή της μαστογραφίας στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και τησυμβολή της στη μείωση της θνησιμότητας κατά 30-60% στις γυναίκες που διαγνώσθηκεέγκαιρα ο καρκίνος του μαστού.

«Οι Ελληνίδες άνω των 40 χρόνων θα πρέπει να αγνοήσουν τασχετικά δημοσιεύματα και να συνεχίσουν να υποβάλλονται σε ετήσια μαστογραφία, ηοποία σε συνδυασμό με εξέταση από μαστολόγο και υπερηχογράφημα είναι οι βασικέςεξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού» τονίζει, από την πλευρά του,ο αντιπρόεδρος της ΕΕΜ, δρ Βασίλειος Γεωργούντζος, ακτινοδιαγνωστής,συντονιστής διευθυντής Ακτινολογικού Τομέα, του Γενικού Νοσοκομείου ΓεώργιοςΓεννηματάς.