ΥΓΕΙΑ

Έτσι θα σωθείτε από την “μάστιγα” των ηλεκτρονικών υπολογιστών

Αν ξοδεύετε πολλές ώρες στον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή οδηγώντας στον δρόμο ή κάνετε οποιεσδήποτε άλλες καθημερινές δραστηριότητες, που προϋποθέτουν την επίπονη και επαναληπτική κίνηση της παλάμης και του καρπού, τότε διατρέχετε
Έτσι θα σωθείτε από την “μάστιγα” των ηλεκτρονικών υπολογιστών

Αν ξοδεύετε πολλές ώρες στον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή οδηγώντας στον δρόμο ή κάνετε οποιεσδήποτε άλλες καθημερινές δραστηριότητες, που προϋποθέτουν την επίπονη και επαναληπτική κίνηση της παλάμης και του καρπού, τότε διατρέχετε κίνδυνο να σας παρουσιαστεί το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Πρόκειται για μια πάθηση που εμφανίζεται σε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της πολύ μεγαλύτερης χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η χρήση του πληκτρολογίου και του “ποντικιού” αναγκάζει τα δάχτυλα και τους καρπούς των χεριών να επιβαρύνονται με μεγάλο φόρτο εργασίας.

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μπορεί να σας εμφανιστεί αρχικά ως πόνος, μούδιασμα και αδυναμία στην περιοχή του καρπού και των δαχτύλων. Οφείλεται στην πίεση που ασκείται σε μέσο νεύρο , το οποίο περνάει μέσα από τον καρπιαίο οστεϊνώδη σωλήνα. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις του καρπού και των δαχτύλων επί μακρό χρονικό διάστημα (όπως αυτές που κάνετε όταν εργάζεστε στον υπολογιστή) μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στα νεύρα.

Πώς μπορείτε να προλάβετε το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Μην περιμένετε μέχρι τα συμπτώματα να γίνουν εμφανή, προκειμένου να πάρετε μέτρα πρόληψης. Αν κάνετε κάποια εργασία που καταπονεί τον καρπό και τα δάχτυλά σας, τότε ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

-Καθίστε το γραφείο με τέτοιον τρόπο ώστε όταν τα χέρια σας ακουμπούν το πληκτρολόγιο να είναι παράλληλα προς το έδαφος. Σηκώστε την καρέκλα σας πιο ψηλά αν χρειαστεί. Αν εργάζεστε σε όρθια θέση, τότε φροντίστε η επιφάνεια εργασίας να είναι στο ύψος της μέσης.

-Προσπαθήστε οι παλάμες και οι καρποί του χεριού σας να είναι στην ίδια ευθεία με το υπόλοιπο χέρι από τον αγκώνα και κάτω. Μπορείτε να αλλάξετε την κλίση του πληκτρολογίου για να σας βοηθήσει. Δείτε στην φωτογραφία την σωστή θέση του χεριού όταν χειρίζεστε το “ποντίκι” του υπολογιστή:



-Οι αγκώνες πρέπει να είναι κοντά στον κορμό σας και να μην προεκτείνονται πολύ προς τα έξω.

-Αποφύγετε να στηρίζετε την παλάμη ή το χέρι σας επάνω στον καρπό σας.

-Κάντε μικρά διαλείμματα κάθε 15 λεπτά.

-Κάντε μερικές διατατικές ασκήσεις κάθε 1 ώρα. Όπως στην φωτογραφία παρακάτω, ακουμπήστε τις παλάμες σας στο ύψος του σαγονιού. Αργά, χαμηλώστε τα χέρια σας προς την κοιλιά κρατώντας τα κοντά στον κορμό σας, μέχρι να νιώσετε ένα ελαφρύ τράβηγμα. Κρατήστε τα χέρια σας σε αυτήν τη θέση για 15-30 δευτερόλεπτα. Κάντε 3-4 επαναλήψεις.



Μπορείτε επίσης να κρατήστε την παλάμη του ενός χεριού με το άλλο, όπως στην ακόλουθη φωτογραφία. Τραβήξτε ελαφρά την παλάμη προς τα πίσω μέχρι να νιώσετε ένα ελαφρύ τράβηγμα. Κρατήστε τα χέρια σας σε αυτήν τη θέση για 15-30 δευτερόλεπτα. Κάντε 3-4 επαναλήψεις.



Κάντε το αντίστοιχο για την θέση του καρπού σε ανάποδη θέση όπως στην παρακάτω φωτογραφία.



Διαβάστε επίσης:

Νέα μέθοδος αντιμετώπισης του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα

Η νευροπάθεια που «χτυπά» τις νοικοκυρές

Πως να προστατεύσετε τα μάτια σας από την οθόνη του υπολογιστή

Αυχενικό και οσφυαλγία σε εφήβους λόγω φορητών συσκευών