ΥΓΕΙΑ

Χημικά & καρκίνος του μαστού: Πώς θα προστατευθούν οι γυναίκες

Μόλις το 5-10% των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού οφείλεται στη μετάλλαξη γονιδίων που κληρονομούν οι γυναίκες από τους γονείς τους. Οι ειδικοί πιστεύουν πως υπόλοιπο 90-95% οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η ακτινοβολία, η παχυσαρκία, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η έκθεση σε επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Χημικά & καρκίνος του μαστού: Πώς θα προστατευθούν οι γυναίκες

Μερικές μικρές αλλαγές, όπως η απώλεια βάρους, μπορούν να αποδειχθούν σωτήριες για την υγεία των γυναικών. Παράλληλα, η επαρκής ενημέρωση σχετικά με τα χημικά που πυροδοτούν τους καρκινικούς όγκους και βοηθούν στην εξάπλωσή τους αναδεικνύεται σε απόλυτη ανάγκη.

Ερευνητές από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Silent Spring στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ εντόπισαν τα πλέον επικίνδυνα χημικά που πρέπει να αποφεύγουν οι γυναίκες, προκειμένου να προστατευθούν όσο το δυνατόν περισσότερο ενάντια στον καρκίνο του μαστού.

Κλινικές δοκιμές σε ποντίκια έχουν δείξει ότι αυτά τα χημικά αποτελούν αιτία εμφάνισης των καρκινικών όγκων. Αν και η επίδρασή τους στον άνθρωπο πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω, τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να προκαλέσουν επικίνδυνες μεταβολές στη δομή των ιστών του μαστού, αναφέρει η σχετική μελέτη στην επιθεώρηση Environmental Health Perspectives.

Η μεμονωμένη συμβολή του κάθε χημικού συστατικού στην εμφάνιση του καρκίνου παραμένει άγνωστη, όμως έχει διαπιστωθεί ότι καθένα από αυτά μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο DNA των κυττάρων. Οι νεαρές κοπέλες είναι πιο ευαίσθητες απέναντι στην επίδραση αυτών των χημικών, επειδή ο ιστός του μαστού ακόμη αναπτύσσεται κατά την εφηβεία και τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης.

Πέρα από τη λίστα των επικίνδυνων χημικών, οι ερευνητές προτείνουν προληπτικά μέτρα για τις γυναίκες κάθε ηλικίας:

1. Μειωμένη έκθεση στα καυσαέρια της βενζίνης. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε συσκευές και εργαλεία που λειτουργούν με ρεύμα και όχι με καύσιμο. Επίσης, δεν πρέπει να αφήνουμε τη μηχανή του αυτοκινήτου αναμμένη όταν το αυτοκίνητο είναι σταθμευμένο ακόμη και για λίγα λεπτά.

2. Προσοχή στις καμένες τροφές. Οι υπερβολικά τραγανές πατάτες και το τοστ που έχει παραψηθεί περιέχουν ακρυλαμίδια σε μεγάλες ποσότητες. Οι ουσίες αυτές είναι πιθανώς καρκινογόνες.

3. Αποφεύγουμε να αγοράζουμε έπιπλα και αντικείμενα που αποτελούνται από αφρό πολυουρεθάνης (αλεξίπυρα).

4. Αποφεύγουμε τα υφάσματα που κατασκευάζονται από ειδικά υλικά ώστε να μη λεκιάζουν.