ΥΓΕΙΑ

Το αντηλιακό μόνο του δεν αρκεί στην προστασία από το μελάνωμα

Είναι γνωστό ότι η έκθεση σε υπεριώδεις ακτίνες -από τον ήλιο και τις συσκευές τεχνητού μαυρίσματος- είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για μελάνωμα. Έτσι, το να φοράμε πάντα αντηλιακό πρέπει να είναι στην κορυφή της λίστας πρόληψης του καρκίνου του δέρματος για τον καθένα μας. Αλλά τώρα, μια νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature δείχνει ότι το αντηλιακό από μόνο του δεν είναι αρκετό για να μας προστατεύσει από τη νόσο.

Το αντηλιακό μόνο του δεν αρκεί στην προστασία από το μελάνωμα

Για τις ανάγκες της έρευνάς τους, επιστήμονες από το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, ανέλυσαν τις επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) σε ποντίκια-πειραματόζωα τα οποία είχαν το γονίδιο BRAF, το οποίο είναι γνωστός δείκτης αυξημένου κινδύνου εμφάνισης μελανώματος.

Στο πρώτο στάδιο του πειράματος δεν έγινε καθόλου χρήση αντηλιακού. Η έκθεση των ποντικιών στην ακτινοβολία UV προκάλεσε ανωμαλίες σε ένα γονίδιο που ονομάζεται p53 και το οποίο προστατεύει το DNA του οργανισμού από τις επιβλαβείς συνέπειες της ακτινοβολίας.

Στο δεύτερο στάδιο χρησιμοποιήθηκε αντηλιακό στην επιδερμίδα των ποντικιών, τα οποία εκτέθηκαν και πάλι σε ακτινοβολία UV. Αυτήν τη φορά παρατηρήθηκε μειωμένη βλάβη στο γονίδιο p53 και άρα μείωση στην πιθανότητα ανάπτυξης μελανώματος.

Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το αντηλιακό απέτυχε να προσφέρει πλήρη προστασία και πως η υπεριώδης ακτινοβολία εξακολουθούσε να προκαλεί σημαντική βλάβη στο επίμαχο γονίδιο, απλά το έκανε με μειωμένη ένταση.

Οι ερευνητές υπογράμμισαν την σημασία χρήσης αντηλιακού, αλλά ταυτόχρονα πρόσθεσαν ότι είναι εξίσου απαραίτητο να αποφεύγουμε την αχρείαστη έκθεση στον ήλιο για μεγάλα χρονικά διαστήματα και να φοράμε όσο είναι δυνατόν μία μπλούζα, καπέλο και γυαλιά ηλίου.