ΥΓΕΙΑ

Δημιούργησαν «βιονικό πάγκρεας» για διαβητικούς

Μια πρωτοποριακή πειραματική συσκευή θα μπορεί να χρησιμοποιείται από ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη ώστε να «επιβλέπει» συνεχώς τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και να χορηγεί τα απαραίτητα φάρμακα όποτε κρίνεται αναγκαίο.

Δημιούργησαν «βιονικό πάγκρεας» για διαβητικούς

Είκοσι ενήλικες και τριάντα δύο έφηβοι συμμετείχαν στις πρώτες δοκιμές, οι οποίες στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία.

Το τεχνητό πάγκρεας έχει δοκιμαστεί και παλαιότερα από τους επιστήμονες, όμως η νέα συσκευή μιμείται τον τρόπο λειτουργίας του οργάνου στο ανθρώπινο σώμα, καθώς επαναφέρει τα επίπεδα της γλυκόζης στο φυσιολογικό όταν είναι πολύ υψηλά αλλά και πολύ χαμηλά.

Η σχετική μελέτη από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Αμερικανικού Συλλόγου για το Διαβήτη και δημοσιεύεται διαδικτυακά στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

Το βιονικό πάγκρεας ενδείκνυται για ασθενείς με διαβήτη τύπου 1, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να ελέγχουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τους και να κάνουν ενέσεις ινσουλίνης αρκετές φορές την ημέρα.

Το βιονικό πάγκρεας όμως απαλλάσσει τους ασθενείς από αυτό το βάρος. Αποτελείται από τρία μέρη: δύο μικρές αντλίες για την ινσουλίνη και τη γλυκαγόνη (ουσία που ανεβάζει το ζάχαρο) και ένα κινητό που συνδέεται με τη συσκευή που ελέγχει τα επίπεδα της γλυκόζης. Τρεις μικρές βελόνες διαπερνούν το δέρμα, συνήθως στην κοιλιά, ώστε οι ασθενείς να παρακολουθούν τους απαραίτητους βιολογικούς δείκτες.

Οι ασθενείς χρειάζεται να ελέγχουν τα επίπεδα της γλυκόζης δύο φορές την ημέρα με τη βοήθεια της συσκευής.

Σύντομα πρόκειται να ξεκινήσει μία ακόμη δοκιμή για το βιονικό πάγκρεας, η οποία θα περιλαμβάνει 40 ενήλικες ασθενείς που θα το χρησιμοποιήσουν για 11 ημέρες.