ΥΓΕΙΑ

Πίεση στα μάτια: Πού οφείλεται, πόσο επικίνδυνη είναι

Με τον όρο οφθαλμική υπέρταση περιγράφεται η αυξημένη πίεση στο εσωτερικό του ματιού. Η πίεση στα μάτια εκφράζεται σε χιλιοστόμετρα υδραργύρου (mm Hg) και ως φυσιολογικό θεωρείται το όριο των 21 mm Hg.

Πίεση στα μάτια: Πού οφείλεται, πόσο επικίνδυνη είναι

Τα άτομα με υψηλή ενδοοφθάλμια πίεση αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο γλαυκώματος, γι' αυτό και πρέπει να επισκέπτονται τακτικά οφθαλμίατρο ώστε να παρακολουθούν την πορεία της πάθησης.

Η πίεση στα μάτια αυξάνεται σταθερά με την πάροδο των ετών. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το μάτι παράγει ένα διάφανο υγρό. Για να διατηρηθεί η πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα, το υγρό αυτό απορρίπτεται από το μάτι μέσω ενός πολύπλοκου δικτύου κυττάρων και ιστών.

Εάν όμως το υγρό δεν απομακρύνεται αποτελεσματικά από το μάτι, συσσωρεύεται και η ενδοοφθάλμια πίεση σταδιακά ανεβαίνει. Η πίεση στα μάτια μπορεί να οφείλεται επίσης στην υπέρμετρη παραγωγή του υγρού.

Η οφθαλμική υπέρταση μπορεί να προκύψει επίσης έπειτα από τραυματισμό ή λόγω άλλης υποκείμενης πάθησης των ματιών.

Μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης της πάθησης αντιμετωπίζουν οι εξής πληθυσμιακές υποομάδες:

- άτομα με οικογενειακό ιστορικό οφθαλμικής υπέρτασης ή γλαυκώματος
- άτομα που πάσχουν από διαβήτη
- άτομα άνω των 40 ετών
- άτομα με πολλούς βαθμούς μυωπία

Η οφθαλμική υπέρταση δεν εκδηλώνεται με συγκεκριμένα συμπτώματα, οπότε επιβάλλεται η συστηματική επίσκεψη στον οφθαλμίατρο για να διαπιστωθεί εάν η πίεση βρίσκεται μέσα στα φυσιολογικά όρια.

Διαβάστε επίσης:

Ο κίνδυνος εγκεφαλικού φαίνεται στα... μάτια
Καταστρέφουμε καθημερινά τα μάτια μας: Δείτε πώς
Τι πρέπει να πίνετε για να προστατεύσετε τα μάτια σας