ΥΓΕΙΑ

Η έκθεση της εγκύου σε φυτοφάρμακα επηρεάζει την υγεία των επόμενων τριών γενιών

Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας από το κρατικό πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον σχετικά με τις επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στην ανθρώπινη υγεία.

Η έκθεση της εγκύου σε φυτοφάρμακα επηρεάζει την υγεία των επόμενων τριών γενιών

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της νέας έρευνας, βιολόγος, Michael Skinner, και η ερευνητική του ομάδα ανακάλυψαν ότι αν το έμβρυο ενός ποντικιού-πειραματόζωου εκτεθεί στο φυτοφάρμακο Methoxychlor κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, η πιθανότητα εμφάνισης νόσου στα νεφρά, νόσου των ωοθηκών και παχυσαρκίας στους απογόνους του, είναι αυξημένη για τις επόμενες τρεις γενιές.

Το συγκεκριμένο φυτοφάρμακο έχει απαγορευτεί από το 2003 στις ΗΠΑ. Ωστόσο, όπως είχε γίνει και την δεκαετία του 1970 με το DDT, έτσι και τώρα με το Methoxychlor, οι επιπτώσεις των επικίνδυνων χημικών που περιέχει στον ανθρώπινο οργανισμό, είναι εμφανείς για πολλές δεκαετίες αφότου απαγορεύτηκε η ευρεία χρήση του.

Το Methoxychlor, το οποίο είναι γνωστό και ως Chemform, Methoxo, Metox ή Moxie, πρωτοεμφανίστηκε ως πιο ασφαλές υποκατάστατο του άκρως επικίνδυνου DDT και χρησιμοποιούταν κατά κόρον τις περασμένες δεκαετίες στις καλλιέργειες, τα καλλωπιστικά φυτά, τα ζώα και τα κατοικίδια, ενώ χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα φυτοφάρμακα μπορεί να επηρεάζουν τον τρόπο που τα γονίδια ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται στους απογόνους ενός εκτεθειμένου στο φυτοφάρμακο ατόμου, ακόμη και αν οι αλληλουχίες DNA και το γονίδιό του παραμένουν αμετάβλητα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση PLOS ONE.

Διαβάστε επίσης:

Τα 15 φρούτα & λαχανικά με τα λιγότερα φυτοφάρμακα

Ο αυτισμός του παιδιού συνδέεται με την έκθεση της μητέρας σε φυτοφάρμακα στην εγκυμοσύνη

Η "μαύρη λίστα" των καρκινογόνων τροφών που σίγουρα καταναλώνετε

Καρκίνος στα νεφρά: Δείτε ποιο είναι το λαχανικό που θα σας προστατεύσει