ΥΓΕΙΑ

Και όμως, 6 δευτερόλεπτα άσκησης αρκούν για να μείνετε σε φόρμα

Οι σύντομες, αλλά έντονες γυμναστικές ασκήσεις ή το έντονο τρέξιμο για διάρκεια μόλις 6 δευτερολέπτων είναι αρκετές για να μεταμορφώσουν προς το καλύτερο την υγεία των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, σύμφωνα με ερευνητές από τη Σκωτία.

Και όμως, 6 δευτερόλεπτα άσκησης αρκούν για να μείνετε σε φόρμα

Αυτό είναι το συμπέρασμα πιλοτικής έρευνας που έγινε από το πανεπιστήμιο Abertay και στην οποία έλαβαν μέρος 12 συνταξιούχοι. Οι συμμετέχοντες επισκέπτονταν ένα εργαστήριο δύο φορές την εβδομάδα για περίοδο 6 εβδομάδων και υπό την επιτήρηση των ερευνητών έκαναν πολύ έντονη άσκηση σε ποδήλατο γυμναστικής για χρονική διάρκεια μόλις 6 δευτερολέπτων κάθε φορά.

Μόλις η άσκηση τελείωνε, χαλάρωναν μέχρι να επιστρέψουν οι καρδιακοί τους παλμοί σε φυσιολογικό επίπεδο και στη συνέχεια επαναλάμβαναν την άσκηση. Αυτή η διαδικασία συνεχιζόταν μέχρις ότου η φυσική τους κατάσταση εν τέλει βελτιώθηκε και έφτασαν να κάνουν την ίδια άσκηση για 1 ολόκληρο λεπτό χωρίς παύση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of the American Geriatrics Society, έδειξαν ότι μετά την πάροδο των 6 εβδομάδων, οι συμμετέχοντες είχαν μειώσει κατά μέσο όρο την πίεση του αίματός τους κατά 9%, οι μυς τους οξυγονώνονταν καλύτερα και έκαναν τις απλές, καθημερινές κινήσεις (όπως το να σηκώνονται από την καρέκλα, ή να βγάζουν βόλτα τον σκύλο) με πολύ μεγαλύτερη άνεση.

"Πολλές ασθένειες σχετίζονται με την καθιστική ζωή, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο διαβήτης, αλλά αν καταφέρουμε να κάνουμε τους ανθρώπους κάθε ηλικίας πιο δραστήριους και λειτουργικούς, τότε μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο", υποστηρίζει ο επικεφαλής της έρευνας, δρ John Babraj.

Διαβάστε επίσης:

Το gadget που σας κάνει ηλεκτροσόκ προκειμένου να συνεχίσετε να γυμνάζεστε!

Η τακτική σωματική άσκηση προστατεύει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ

Αργός μεταβολισμός: 5 τρόποι να τον «ξυπνήσετε»

Πόσο πρέπει να γυμνάζεστε για να μην πάθετε Αλτσχάιμερ