ΥΓΕΙΑ

Πώς τα αντισυλληπτικά μπορεί να μειώσουν τη γονιμότητα της γυναίκας

Η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών μειώνει δραστικά τα αποθέματα "πρώιμων" ωαρίων στις ωοθήκες των γυναικών, επηρεάζοντας αρνητικά την ικανότητα της γυναίκας να συλλάβει, εφόσον αργότερα στην ζωή της αποφασίσει να μείνει έγκυος, σύμφωνα με νέα έρευνα επιστημόνων από τη Δανία.

Πώς τα αντισυλληπτικά μπορεί να μειώσουν τη γονιμότητα της γυναίκας

Σε σχετική τους έκθεση που παρουσιάστηκε στην ετήσια σύνοδο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας της Ανθρώπινης Αναπαραγωγικότητας και Εμβρυολογίας που έγινε τον περασμένο μήνα, οι Δανοί επιστήμονες έδειξαν ότι τα επίπεδα της ορμόνης anti-Mullerian (ΑΜΗ) στο αίμα, και ο αριθμός των πρώιμων (ανώριμων) ωοθυλακίων στην ωοθήκη (AMF) μειώνονται δραστικά με τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών. Επίσης διαπιστώθηκε ότι οι ωοθήκες της γυναίκας συρρικνώνονται σημαντικά σε μέγεθος μετά από την παρατεταμένη χρήση του χαπιού.

Η επικεφαλής της έρευνας, Birch Peterson, της κλινικής Fertility Assessment and Counseling του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Κοπεγχάγης (Rigshospitalet), είπε ότι η εν λόγω έρευνα ξεκίνησε με αφορμή τον αυξανόμενο αριθμό θεραπειών γονιμότητας στη Δανία τα τελευταία χρόνια, όπου ένα στα δέκα παιδιά γεννιέται μετά από ανάλογη θεραπεία που ακολουθεί ο ένας ή και οι δύο γονείς του.

"Κατά τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε συμβουλεύσει 900 γυναίκες και 300 άνδρες, σχετικά με την ικανότητά τους να συλλάβουν φυσιολογικά (...) Το ποσοστό των περιπτώσεων γυναικών που λάμβαναν το αντισυλληπτικό χάπι ήταν 28% (...) Μας εξέπληξε ότι βρήκαμε πολλές νεαρές γυναίκες με εμφανώς μειωμένη λειτουργία των ωοθηκών τους (μέγεθος ωοθήκης, AFC και AMH). Διαπιστώσαμε ότι αυτό οφειλόταν στην χρήση των αντισυλληπτικών χαπιών", υποστηρίζει χαρακτηριστικά η δρ Peterson.

Η φράση "αποθεματικό των ωοθηκών" αναφέρεται στην ικανότητα των ωοθηκών να παράγουν ωάρια (αυγά) που είναι ώριμα για γονιμοποίηση.

Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι τα επίπεδα AMH και AFC ήταν 19% και 16% αντιστοίχως χαμηλότερα, σε γυναίκες που λάμβαναν αντισυλληπτικά χάπια από ό, τι σε γυναίκες που δεν έπαιρναν το χάπι.

Επιπλέον, ο όγκος των ωοθηκών ήταν σημαντικά μικρότερος σε αυτές τις γυναίκες κατά ένα ποσοστό μεγέθους από 29% έως 52% με τη μεγαλύτερη συρρίκνωση να παρατηρείται σε γυναίκες ηλικίας από 19 έως 30 ετών.

Οι ερευνητές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι αυτές οι αλλαγές που οφείλονται στα αντισυλληπτικά χάπια δεν είναι μόνιμες. Σπεύδουν όμως να προειδοποιήσουν τις γυναίκες ότι ενδέχεται για μια χρονική περίοδο έως και μερικών μηνών αφότου σταματήσουν να παίρνουν το χάπι,να έχουν μειωμένη πιθανότητα να συλλάβουν παιδί.

Διαβάστε επίσης:

Αντισυλληπτικά χάπια: Σας λύνουμε τις 4 συχνότερες απορίες σας!

Το χάπι της επόμενης μέρας. Τι πρέπει να γνωρίζω;

Νέα έρευνα συνδέει τα αντισυλληπτικά χάπια με τον καρκίνο του στήθους