ΥΓΕΙΑ

Έρπης ζωστήρ: Τα δερματικά συμπτώματα σε φωτογραφίες

Έρπης ζωστήρ (VZV) ονομάζεται ο ερπητοϊός που προκαλεί την ανεμοβλογιά. Πήρε το όνομά του από τις χαρακτηριστικές λωρίδες εξανθημάτων που «ζώνουν» το δέρμα.

Έρπης ζωστήρ: Τα δερματικά συμπτώματα σε φωτογραφίες

Μετά την αρχική λοίμωξη, ο ιός μπορεί να παραμείνει «αδρανής» στις ρίζες των νεύρων και να ενεργοποιηθεί εκ νέου σε ανύποπτο χρόνο. Η επανενεργοποίηση του ιού μπορεί να οφείλεται σε αδυναμία του ανοσοποιητικού, στο αυξημένο στρες, σε τραυματισμό κ.α. Σε αρκετές περιπτώσεις βέβαια, ο ιός παραμένει ανενεργός για πάντα.

Τα συμπτώματα της επανενεργοποίησης του έρπητα ζωστήρα εκδηλώνονται σε στάδια. Αρχικά, εκδηλώνεται πονοκέφαλος ή ευαισθησία στο φως. Αρκετοί ασθενείς παρομοιάζουν τα συμπτώματα με αυτά της γρίπης, χωρίς όμως να ανεβάζουν πυρετό. Στη συνέχεια εμφανίζεται φαγούρα, μούδιασμα και πόνος σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος. Στο σημείο αυτό, κατά μήκος του υποκείμενου νεύρου, εμφανίζονται λίγες μέρες μετά τα εξανθήματα. Τα εξανθήματα πληθαίνουν και σχηματίζεται στην περιοχή μια συστάδα από μικρές φουσκάλες γεμάτες με υγρό. Στην επιφάνειά τους σχηματίζεται σταδιακά κρούστα και συνήθως επουλώνονται σε δύο με τέσσερις εβδομάδες, αφήνοντας πολλές φορές μικρές ουλές στο δέρμα.

Όπως θα δείτε στις φωτογραφίες που ακολουθούν, οι φουσκάλες μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, κατά μήκος οποιουδήποτε νεύρου, από το πρόσωπο και τα χέρια, μέχρι τα πόδια και την πλάτη.

shin7
shin1
shin2
shin3
shin25
shin4
shin5
shin6

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος του δέρματος: Τα προειδοποιητικά σημάδια σε φωτογραφίες
Δερματίτιδα: Αναγνωρίστε τα σημάδια μέσα από εικόνες
Καρκίνος του δέρματος: Οι 4 μορφές του σε φωτογραφίες