ΥΓΕΙΑ

Τι σημαίνει η εικόνα των δοντιών για την υγεία σας (pics)

Η στοματική υγιεινή είναι τόσο σημαντική για την υγεία σας, που ξεφεύγει από τα στενά όρια της υγείας του στόματος και φτάνει να επηρεάζει πολύ πιο σοβαρά θέματα, όπως η υγεία της καρδιάς, το στρες και η εκδήλωση διαβήτη.

Τι σημαίνει η εικόνα των δοντιών για την υγεία σας (pics)

Δείτε στις φωτογραφίες που ακολουθούν, τι δείχνει η εικόνα των δοντιών και του στόματός σας για την υγεία σας.

Ουλίτιδα και διαβήτης

1whitmore rf photo of diabetic teeth and- gums

Ο διαβήτης μπορεί να μειώσει την αντίσταση του οργανισμού σε άλλες λοιμώξεις. Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ουλίτιδας. Επίσης, η ουλίτιδα καθιστά πιο δύσκολο να κρατήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα υπό έλεγχο. Προστατέψτε τα ούλα σας, κρατώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όσο πιο κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα είναι δυνατόν. Βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα καθημερινά. Δείτε τον οδοντίατρό σας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Τρίξιμο των δοντιών και στρες

2whitmore rf photo of bruxism teeth

Αν είστε στρεσαρισμένοι, ανήσυχοι, ή έχετε συμπτώματα κατάθλιψης, μπορεί να διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο για προβλήματα στην στοματική σας υγεία. Οι άνθρωποι με αυξημένα επίπεδα στρες παράγουν υψηλά επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλη, η οποία προκαλεί με τη σειρά της πολλά προβλήματα τόσο στα ούλα όσο και στο υπόλοιπο σώμα. Το άγχος οδηγεί επίσης σε κακή/ανεπαρκή στοματική φροντίδα. Περισσότερο από το 50% των ανθρώπων δεν βουρτσίζουν τα δόντια τους τακτικά, όταν έχουν αυξημένα επίπεδα στρες.

Απώλεια δοντιών και οστεοπόρωση

3photoresearchers rm photo of teeth and- gums

Η οστεοπόρωση επηρεάζει όλα τα κόκαλα στο σώμα σας συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο στόμα σας (γνάθος και δόντια) και μπορεί να προκαλέσει απώλεια των δοντιών. Τα βακτήρια που προκαλούνται από την περιοδοντίτιδα, η οποία είναι σοβαρή ασθένεια των ούλων, μπορεί επίσης να επηρεάσουν και το οστό της γνάθου.

Χλωμά ούλα και αναιμία

4photolibrary rf photo of white teeth

Αν έχετε αναιμία είναι πιθανό το εσωτερικό του στόματός σας να έχει χλωμή όψη και να το αισθάνεστε πολύ ευερέθιστο. Επίσης η γλώσσα σας μπορεί να πρηστεί και αποκτήσει μια λεία υφή (γλωσσίτιδα). Όταν έχετε αναιμία, το σώμα σας δεν έχει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια, ή τα ερυθρά σας αιμοσφαίρια δεν περιέχουν αρκετή αιμοσφαιρίνη. Ως αποτέλεσμα, το σώμα σας δεν παίρνει αρκετό οξυγόνο.

Απώλεια δοντιών και νεφρική νόσος

5photolibrary rm photo of dental xray

Οι ενήλικες που έχουν σοβαρή απώλεια δοντιών είναι πιο πιθανό να έχουν χρόνια νεφρική νόσο σε σχέση με εκείνους που εξακολουθούν να έχουν όλα τα δόντια τους. Ακριβώς το πώς η νεφρική νόσος και η περιοδοντική νόσος συνδέονται δεν είναι 100% ξεκάθαρο ακόμα. Όμως, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η αιτία είναι η χρόνια φλεγμονή. Έτσι, η σωστή φροντίδα των δοντιών και των ούλων σας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων προβλημάτων στα νεφρά.

Διαβάστε επίσης:

Ο απίστευτος λόγος που δεν έχετε υγιή δόντια

Ο σωστός τρόπος να βουρτσίσετε τα δόντια σας (βίντεο)

Τι συμβαίνει όταν δεν πλένετε τα δόντια σας (βίντεο)

Έχετε χαλασμένα δόντια; Προσοχή, κινδυνεύετε από...