ΥΓΕΙΑ

Προσοχή! Το αντιβακτηριακό συστατικό που μπορεί να προκαλέσει σταφυλόκοκκο

Μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Michigan στις ΗΠΑ έδειξε ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη ουσία που περιέχεται σε πολλά είδη σαπουνιού και προσωπικής υγιεινής, όπως οδοντόπαστες, καθαριστικά επιφανειών της κουζίνας, σαπούνια κ.α. και η οποία είναι δυνατό να προκαλέσει σταφυλόκοκκο.

Προσοχή! Το αντιβακτηριακό συστατικό που μπορεί να προκαλέσει σταφυλόκοκκο

Πρόκειται για την ουσία triclosan, που χρησιμοποιείται ευρέως εδώ και δεκαετίες αλλά τις μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου μόλις τώρα μπορεί να τις εξετάσει η επιστήμη.

Το triclosan έχει χρησιμοποιηθεί σε μυριάδες αντιβακτηριακά προϊόντα οικιακής χρήσης και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι "κάνει καλύτερη δουλειά από ό, τι το κανονικό σαπούνι". Επίσης είναι μια ουσία τόσο ενσωματωμένη στην καθημερινότητά μας, που μερικές μελέτες έχουν βρει ίχνη της στα ανθρώπινα ούρα και το γάλα.

Όταν υψηλές συγκεντρώσεις του triclosan εντοπίζονται στο ενδοκρινικό σύστημα, μπορεί να είναι επιζήμιο για την καρδιά και την υγεία των σκελετικών μυών, ενώ όταν συσσωρεύεται στις ρινικές διόδους, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιθανές μολύνσεις σταφυλόκοκκου.

Το "staphylococcus aureus" είναι ένα βακτήριο που βρίσκεται συχνά στην αναπνευστική οδό ή το δέρμα και είναι μια συνήθης αιτία λοιμώξεων του δέρματος, τροφικής δηλητηρίασης και αναπνευστικών ασθενειών.

Στελέχη του σταφυλόκοκκου που προκαλούν ασθένειες συνήθως παράγουν τοξίνες και πρωτεΐνες κυτταρικής επιφάνειας που αδρανοποιούν τα αντισώματα του οργανισμού.

Ο σταφυλόκοκκος είναι τόσο κοινό βακτήριο στο δέρμα και την μύτη, ώστε υπάρχει περίπου στο 30% του γενικού πληθυσμού. Όταν το triclosan βρεθεί επίσης στην μύτη, μπορεί να βοηθήσει τον σταφυλόκοκκο στην εκμετάλλευση των πρωτεϊνών και την ανάπτυξή του στον ανθρώπινο οργανισμό, κάτι που, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί τελικά να οδηγήσει σε ευρεία μόλυνση.

Με δεδομένη την εκτεταμένη χρήση του triclosan σε καταναλωτικά προϊόντα και την ευρεία εξάπλωσή του στο περιβάλλον, τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας σε συνδυασμό με προηγούμενες μελέτες που δείχνουν τις επιπτώσεις του triclosan στο ενδοκρινικό σύστημα και τη λειτουργία των μυών, υποδεικνύουν ότι απαιτείται μια επείγουσα και εκ βάθους επανεκτίμηση του triclosan σε καταναλωτικά προϊόντα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση mBio της Αμερικανικής Ένωσης Μικροβιολογίας.

Διαβάστε επίσης:

Τι να κάνετε για να μην αναπτυχθούν βακτήρια στο ψυγείο σας

Προσωπική υγιεινή: 3 μύθοι που πρέπει να ξεδιαλύνετε άμεσα!

Κάνετε ντους με 4 τοξικές ουσίες και δεν το ξέρατε!

Πέντε απρόσμενοι παράγοντες που σκοτώνουν το σπέρμα