ΥΓΕΙΑ

Το απολυμαντικό τζελ χεριών επιταχύνει την απορρόφηση βλαβερών ουσιών από τις αποδείξεις

Οι περισσότεροι από εσάς γνωρίζετε την ουσία βισφενόλη-Α (bisphenol-A), η οποία είναι γνωστή και με τα αρχικά της BPA. Πρόκειται για μία χημική ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως σε πλαστικά και δοχεία τροφίμων αλλά βρίσκεται και στο θερμικό χαρτί που χρησιμοποιείται για τις αποδείξεις των ταμειακών μηχανών.

Το απολυμαντικό τζελ χεριών επιταχύνει την απορρόφηση βλαβερών ουσιών από τις αποδείξεις

Η BPA βοηθά στην παρασκευή των χρωστικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για το μελάνι στις αποδείξεις, επειδή κάνει την εκτύπωση πιο ευκρινή.

Πολλοί ερευνητές ανησυχούν για τις επιπτώσεις της ΒΡΑ στην υγεία των ανθρώπων, διότι είναι μια ουσία που προκαλεί ενδοκρινική διαταραχή, παρεμβαίνοντας στη σωστή λειτουργία των ορμονών, όπως τα οιστρογόνα. Εξάλλου, μελέτες σε ζώα έχει συνδεθεί με μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων της μη φυσιολογικής λειτουργίας του εγκεφάλου και της σεξουαλική ανάπτυξης.

Ωστόσο, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Μιζούρι στις ΗΠΑ, επισημαίνουν ότι υπάρχει και κάτι ακόμα πιο ανησυχητικό από την απορρόφηση της ΒΡΑ κατευθείαν από το χαρτί των αποδείξεων στον οργανισμό, μέσω της επαφής.

Συγεκριμένα, με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS One, έδειξαν ότι η ΒΡΑ απορροφάται πιο γρήγορα και εκτεταμένα, όταν οι άνθρωποι βάζουν απολυμαντικά τζελ στα χέρια τους πριν ακουμπήσουν τις αποδείξεις με ΒΡΑ.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα απολυμαντικά αυτά τζελ (καθώς και άλλα καλλυντικά προϊόντα όπως οι λοσιόν για τα χέρια) περιέχουν χημικές ουσίες που καθιστούν προσωρινά το δέρμα πιο διαπερατό από διάφορες ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της BPA, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, δρ Frederick vom Saal. Η έρευνα διαπίστωσε ότι το απολυμαντικό τζελ θα μπορούσε να αυξήσει την απορρόφηση της ΒΡΑ από το σώμα κατά 100 φορές περισσότερο!

Οι ερευνητές αρχικά παρατήρησαν ότι πολλοί άνθρωποι σε εστιατόρια fast-food και άλλες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν συχνά απολυμαντικό χεριών πριν αγγίξουν τις αποδείξεις. Στη συνέχεια ζήτησαν από κάποιους εθελοντές στο εργαστήριο να χειριστούν διάφορες αποδείξεις με ΒΡΑ με στεγνά χέρια και από ορισμένους άλλους να κάνουν το ίδιο, αφότου πρώτα βάλουν απολυμαντικό τζελ στα χέρια τους.

Διαπίστωσαν ότι εκείνοι που χρησιμοποίησαν το τζελ απορρόφησαν δεκάδες φορές περισσότερη BPA από τις αποδείξεις σε σύγκριση με εκείνους που τις χειρίστηκαν με στεγνά χέρια.

Σε ένα άλλο πείραμα, τα άτομα που χρησιμοποιούσαν το τζελ πριν από το χειρισμό των αποδείξεων, κλήθηκαν να φάνε τηγανιτές πατάτες με τα χέρια, όπως γίνεται κατά κανόνα στα καταστήματα γρήγορου φαγητού. Οι επιστήμονες παρατήρησαν στη συνέχεια -μετά από σχετικές μετρήσεις- σημαντικά αυξημένα επίπεδα της ΒΡΑ στο αίμα και τα ούρα των συμμετεχόντων.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι λιποδιαλυτές χημικές ουσίες -όπως η ΒΡΑ- μπορεί να απορροφηθούν από το δέρμα με μεγαλύτερη ευκολία όταν σε αυτό υπάρχουν ορισμένες ουσίες που βρίσκονται στα απολυμαντικά τζελ χεριών και άλλα καλλυντικά προϊόντα, όπως λοσιόν και κρέμες.

Διαβάστε επίσης:

Ευαίσθητα δόντια: 6 τρόποι να απαλλαγείτε οριστικά

Βήχας: Τι σημαίνει ανάλογα με τον τύπο του

Πάγος vs. θερμότητα: Τι να διαλέξετε για κάθε πόνο (γράφημα)

Οι τροφές που καταστρέφουν το συκώτι