ΥΓΕΙΑ

Αυτούς τους τύπους προσώπου συνδέουμε με την αυξημένη νοημοσύνη

Σύμφωνα με έρευνα Τσέχων ερευνητών που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS One, είναι δυνατό να προσδιοριστεί η νοημοσύνη ενός ατόμου κρίνοντας μόνο τα χαρακτηριστικά του προσώπου του.

Αυτούς τους τύπους προσώπου συνδέουμε με την αυξημένη νοημοσύνη

Η ικανότητα να εκτιμήσουμε με ακρίβεια τη νοημοσύνη των άλλων ατόμων αποτελεί καθημερινή πρόκληση για όλους του ανθρώπους, ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιούμε και το πράττουμε ασυνείδητα. Τα πρόσωπα μας βοηθούν να εξάγουμε συμπεράσματα όπως για την προσωπικότητα κάποιου, το φύλο, την ηλικία, την υγεία, την εθνικότητα, την κοινωνική τάξη, την ελκυστικότητα, τις πολιτικές πεποιθήσεις, και σε κάποιο βαθμό και το επίπεδο της νοημοσύνης του.

Ενώ αρκετοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι τείνουν να συνδέουν το μεγαλύτερο IQ με ένα υψηλότερο επίπεδο ελκυστικότητας, αυτή η ερευνητική ομάδα προσπάθησε να περιγράψει τα ειδικά χαρακτηριστικά του προσώπου που παίζουν ρόλο στην υποκειμενική αξιολόγηση των παραπάνω πληροφοριών, καθώς και εκείνα τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την πραγματική νοημοσύνη.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 160 συμμετεχόντων (75 αντρών και 85 γυναικών) από τους οποίους ζήτησαν να αξιολογήσουν τις φωτογραφίες προσώπου 80 άλλων ατόμων (φοιτητών, 40 γυναικών και 40 αντρών) στις οποίες οι εικονιζόμενοι δεν είχαν καμία έκφραση στο πρόσωπό τους, αλλά ήταν όσο πιο "ουδέτεροι" γινόταν. Κάθε ένα από αυτά τα 80 άτομα είχε προηγουμένως συμπληρώσει ένα ειδικό τεστ αξιολόγησης της νοημοσύνης του.

Από την ομάδα των 160 ατόμων, οι ερευνητές ζήτησαν από 42 άντρες και 43 γυναίκες να κρίνουν τα πρόσωπα στις φωτογραφίες βάσει της νοημοσύνης που πίστευαν ότι έχουν οι εικονιζόμενοι. Επίσης, ζήτησαν από άλλους 33 άντρες και 42 γυναίκες να κρίνουν τις ίδιες φωτογραφίες αλλά αυτήν τη φορά βάσει της ελκυστικότητας του προσώπου που απεικόνιζαν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες μπόρεσαν με ακρίβεια να "μαντέψουν" τη νοημοσύνη των εικονιζόμενων προσώπων. Μάλιστα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άντρες στις φωτογραφίες με υψηλότερο δείκτη IQ (όπως αυτός είχε προσδιοριστεί από τα τεστ που είχαν προηγηθεί) ήταν πιο εύκολο να αναγνωριστούν ως άτομα υψηλής νοημοσύνης συγκριτικά με τις γυναίκες στις φωτoγραφίες που είχαν επίσης υψηλό IQ.

Τόσο οι άντρες, όσο και οι γυναίκες έδειξαν να επιλέγουν τα πιο στενά πρόσωπα, με πιο λεπτό πηγούνι και μεγαλύτερη μύτη ως το κλασικό στερεότυπο του ατόμου με υψηλό δείκτη νοημοσύνης. Από την άλλη πλευρά, επέλεξαν τα πιο οβάλ πρόσωπα, με μεγάλο πηγούνι και μικρότερη μύτη ως εκείνα με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης.

Στην ακόλουθη φωτογραφία, βλέπετε (1) αριστερά τον τύπο προσώπου που συνδέθηκε με άτομα χαμηλής νοημοσύνης, (2) στη μέση τον τύπο προσώπου που συνδέθηκε με άτομα μεσαίας νοημοσύνης και (3) δεξιά τον τύπο προσώπου που συνδέθηκε με άτομα υψηλής νοημοσύνης.

Αντρικό πρόσωπο

1dfykjyrjherd

Γυναικείο πρόσωπο

2sryjtgukjteydyrhrsd

Διαβάστε επίσης:

Επιστήμονες δημιούργησαν βλαστοκύτταρα που σκοτώνουν τον καρκίνο

Το πρόσωπο του άντρα φανερώνει πόση τεστοστερόνη διαθέτει!

Άνδρας ξυρισμένος ή με μούσι; Διαβάστε πριν επιλέξετε

Τι φανερώνει το χρώμα των ματιών και το σχήμα του προσώπου για τον χαρακτήρα μας