ΥΓΕΙΑ

Γαστρεντερίτιδα: Τι να προσέχετε και τι συμπτώματα έχει

Η γαστρεντερίτιδα είναι μια φλεγμονή ή ένας ερεθισμός του εντερικού συστήματος που προκαλείται από έναν ιό, από βακτήρια ή από παράσιτα.

Γαστρεντερίτιδα: Τι να προσέχετε και τι συμπτώματα έχει

Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια από τις πιο κοινές ασθένειες στον ευρύ πληθυσμό και μπορεί να προσβάλλει τόσο μικρά παιδιά, όσο και ενήλικες.

Αίτια

Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορεί να μεταδοθεί η γαστρεντερίτιδα:

-Αν έρθετε σε επαφή με κάποιον που έχει τον ιό
-Μολυσμένες τροφές ή μολυσμένο νερό
-Αν δεν πλένετε τα χέρια σας σωστά, ειδικά μετά τη χρήση της τουαλέτας

Η πιο κοινή αιτία της γαστρεντερίτιδας είναι ένας ιός. Οι κύριοι τύποι αυτού του ιού είναι ο rotavirus και ο β.

Ο πρώτος είναι η πιο κοινή αιτία για τη διάρροια σε βρέφη και μικρά παιδιά. Ο δεύτερος είναι η πιο συνηθισμένη αιτία σοβαρής γαστρεντερίτιδας και άλλων νόσων που προκαλούνται από τροφές.

Επίσης, βακτήρια όπως το E.coli και η σαλμονέλα μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερίτιδα. Η σαλμονέλα και το καμπυλοβακτηρίδιο είναι οι πιο κοινές αιτίες της βακτηριακής γαστρεντερίτιδας που συνήθως μεταδίδεται από μη-επαρκώς μαγειρεμένα πουλερικά και από τα αυγά.

Ένα άλλο είδος βακτηρίου, η Shigella, μεταδίδεται από άτομο σε άτομο και αποτελεί κοινή αιτία εκδήλωσης γαστρεντερίτιδας από μολυσμένες τροφές και ακατάλληλο νερό.

Τα παράσιτα μπορεί επίσης να προκαλέσουν γαστρεντερίτιδα, αλλά δεν είναι ένα συχνό φαινόμενο. Μπορεί να κολλήσετε παράσιτα, όπως η Giardia και το Cryptosporidium, σε μολυσμένες πισίνες ή πίνοντας μολυσμένο νερό.

Υπάρχουν επίσης και άλλοι ασυνήθιστοι τρόποι για να πάθετε γαστρεντερίτιδα:

-Βαρέα μέταλλα (αρσενικό, κάδμιο, μόλυβδος ή υδράργυρος) στο πόσιμο νερό
-Αν καταναλώνετε πολλές όξινες τροφές, όπως εσπεριδοειδή και ντομάτες
-Οι τοξίνες που μπορεί να βρεθούν σε ορισμένα θαλασσινά

Συμπτώματα

Τα κύρια συμπτώματα είναι η διάρροια και ο εμετός. Μπορεί επίσης να εκδηλωθεί με έντονο πόνο στο στομάχι, κράμπες, πυρετό, ναυτία και πονοκέφαλο.

Λόγω της διάρροιας και του εμετού, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αφυδάτωσης. Προσέξτε για σημάδια αφυδάτωσης, όπως η ξηροδερμία και η ξηροστομία, το αίσθημα ζαλάδας και η αυξημένη δίψα. Καλέστε το γιατρό σας αν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα.

Διαβάστε επίσης:

Nεφρική ανεπάρκεια: Ποιες είναι οι πρώιμες ενδείξεις

Λιπώματα: Πρέπει να μας ανησυχούν;

Λοίμωξη από σταφυλόκοκκο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Κάψιμο κατά την ούρηση: Με ποια προβλήματα υγείας συνδέεται