ΥΓΕΙΑ

Τα «καλά» βακτήρια μπορεί να δώσουν τη λύση σε δερματικά προβλήματα

Κάθε χρόνο, όλοι σχεδόν οι έφηβοι στον κόσμο ξοδεύουν εκατομμύρια ευρώ συνολικά, για να καταπολεμήσουν τις επιπτώσεις της ακμής στο σώμα τους.

Τα «καλά» βακτήρια μπορεί να δώσουν τη λύση σε δερματικά προβλήματα

Τώρα, μια νέα έρευνα από την εταιρεία AOBiome LLC έρχεται να προσθέσει μία απρόσμενη παράμετρο στο συγκεκριμένο θέμα. Επιστήμονες της εταιρείας επινόησαν μία λύση που -όπως υποστηρίζουν- μπορεί να καταπολεμήσει πολλές δερματικές παθήσεις, από σπυράκια μέχρι χρόνια σημάδια και η οποία κρύβεται σε ένα σημείο που δεν το φαντάζεστε: στα βακτήρια που ζουν στις μασχάλες σας!

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ για ποιον λόγο τα συγκεκριμένα βακτήρια μυρίζουν άσχημα; Η απάντηση είναι επειδή τρέφονται με την αμμωνία που εκλύεται με φυσικό τρόπο από το σώμα μέσω του ιδρώτα. Ωστόσο, η δυσοσμία δεν είναι το μόνο παράγωγο αυτής της διαδικασίας.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτά τα βακτήρια έχουν, επίσης, την παράξενη ικανότητα να βελτιώνουν τη γενική υγεία του δέρματος. Δυστυχώς, λόγω της "εμμονής" της κοινωνίας για την καθαριότητα του δέρματος, αυτά τα "καλά" βακτήρια που φυσιολογικά υπάρχουν στην επιφάνεια του δέρματός μας είναι πλέον σχεδόν μη ανιχνεύσιμα. Στην έρευνα της AOBiome LLC οι επιστήμονες επιχείρησαν να δουν τι θα συμβεί αν αυτά τα βακτήρια που οξειδώνουν την αμμωνία "εμφανιστούν ξαφνικά" στο ανθρώπινο πρόσωπο.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 24 συμμετέχοντες που δέχτηκαν να εφαρμόσουν στην επιδερμίδα του προσώπου τους και στο τριχωτό της κεφαλής τους το βακτήριο Nitrosomonas eutropha που εξήγαγαν από δείγματα οργανικού χώματος.

Μετά από 3 εβδομάδες οι ερευνητές ανέλυσαν τη κατάσταση της επιδερμίδας των συμμετεχόντων και διαπίστωσαν ότι αυτή είχε βελτιωθεί σημαντικά σε όρους ποιότητας δέρματος. Επίσης κανένας από τους συμμετέχοντες δεν παρουσίασε οποιοδήποτε πρόβλημα από την εφαρμογή της ειδικής κρέμας με το συγκεκριμένο βακτήριο.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Larry Weiss, υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα δείχνουν πως τα ζωντανά βακτήρια Nitrosomonas eutropha είναι ανεκτά από την επιδερμίδα και λειτουργούν ως αυτορυθμιζόμενοι τοπικοί παράγοντες ενίσχυσης των νιτρωδών και του μονοξειδίου του αζώτου στο ανθρώπινο δέρμα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η συγκεκριμένη μελέτη ανοίγει νέους δρόμους στην έρευνα για την καταπολέμηση των δερματικών παθήσεων, όπως η ακμή, μέσω της χρήσης καλών βακτηρίων για την επιδερμίδα.

Η έρευνα παρουσιάστηκε επισήμως στο 5ο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Μικροβιολογίας (American Society for Microbiology - ASM) για τα Beneficial Microbes που έγινε στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης:

Αλλεργίες: Δείτε ποιες ράτσες σκύλων προκαλούν λιγότερα προβλήματα (βίντεο)

Νέα μέθοδος θεραπείας δερματικών παθήσεων με βλαστοκύτταρα

Πώς μπορείτε να διορθώσετε το ξηρό δέρμα

Γιατί πρέπει να κάνετε ντους με κρύο νερό