ΥΓΕΙΑ

Μελανιάζετε εύκολα; Δείτε πότε πρέπει να πάτε στο γιατρό

Ένας μώλωπας (μελανιά) είναι μια κοινή βλάβη του δέρματος που προκαλείται από την καταστροφή μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων κάτω από το δέρμα.

Μελανιάζετε εύκολα; Δείτε πότε πρέπει να πάτε στο γιατρό

Το αίμα που διαρρέει από τα κατεστραμμένα αγγεία συσσωρεύεται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος και έτσι δημιουργείται αυτό που όλοι αναγνωρίζουμε ως ένα μπλε-μαύρο σημάδι στην επιδερμίδα.

Κυριότερες αιτίες που δημιουργούνται μώλωπες

-Οι άνθρωποι κατά κανόνα αναπτύσσουν μελανιές από κάποιο χτύπημα.

-Μώλωπες μπορεί να εκδηλωθούν από πολύ έντονη εκγύμναση των μυών, όπως σε αθλητές άρσης βαρών. Οι μώλωπες προκύπτουν από μικροσκοπικά σχισίματα στα αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα.

-Ανεξήγητοι, τυχαίοι μώλωπες που συμβαίνουν εύκολα ή για κανέναν προφανή λόγο μπορεί να υποδεικνύουν μια αιμορραγική διαταραχή ή να προκύπτουν από αντιπηκτικά φάρμακα, ειδικά αν ο μώλωπας συνοδεύεται από συχνές ρινορραγίες ή αιμορραγία των ούλων.

-Οι μώλωπες σε ηλικιωμένα άτομα συμβαίνουν συχνά επειδή το δέρμα τους γίνεται πιο λεπτό και ευαίσθητο όσο μεγαλώνουν. Οι ιστοί που υποστηρίζουν τα υποκείμενα αιμοφόρα αγγεία γίνονται πιο εύθραυστοι.

-Μώλωπες εμφανίζονται επίσης συχνά από την ανεπάρκεια βιταμίνης C (σκορβούτο).

Πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική περίθαλψη

Καλέστε τον γιατρό σας αν:

-Η μελανιά συνοδεύεται από πρήξιμο και πόνους.

-Παίρνετε κάποιο φάρμακο που αραιώνει το αίμα και παρατηρείτε ότι έχετε πολύ συχνά μώλωπες.

-Εμφανίζονται μώλωπες "χωρίς λόγο".

-Η μελανιά είναι επώδυνη και έχει εμφανιστεί κάτω από κάποιο νύχι.

-Μια μελανιά δεν βελτιωθεί μέσα σε δύο εβδομάδες ή αν δεν έχει καθαρίσει εντελώς μετά από τρεις ή τέσσερις εβδομάδες.

Επίσης:

-Αν παρατηρήσετε μια μελανιά στο κεφάλι ενός ατόμου και αυτό το άτομο αδυνατεί να θυμηθεί τι ήταν αυτό που την προκάλεσε, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχει υποστεί κάποια διάσειση και ως εκ τούτου θα πρέπει να μεταφερθεί επειγόντως στο νοσοκομείο.

-Αν παρουσιαστεί μια μελανιά στο πρόσωπο ακριβώς πάνω από το μάτι, είναι πιθανό να την δείτε να "μετακομίζει" και να φτάνει στην περιοχή ακριβώς κάτω από το μάτι. Αυτό συμβαίνει λόγω της βαρύτητας. Εφ 'όσον είστε σε θέση να κινήσετε το μάτι σας προς όλες τις κατευθύνσεις και δεν έχει επηρεαστεί η όρασή σας ή δεν έχετε πονοκέφαλο, είναι απίθανο η μελανιά αυτή να αποτελεί σοβαρό τραυματισμό που απαιτεί επίσκεψη στο νοσοκομείο.

Διαβάστε επίσης:

Μελανιασμένα νύχια: Δείτε τις πιθανές αιτίες

Αυτές είναι οι ιδανικές συμβουλές όταν πέσετε ή γλιστρήσετε

Πώς εξαφανίζουμε τις μελανιές

Μελανιάζετε με το παραμικρό; Δείτε τι φταίει