ΥΓΕΙΑ

Τα βακτήρια μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου

Ορισμένα βακτήρια μπορεί να συμβάλλουν με μοναδικό τρόπο στην θεραπεία του καρκίνου, σύμφωνα με μια μικρή, προκαταρκτική μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στο Συμπόσιο Κλινικής Παρεμβατικής Ογκολογίας που έγινε στο Χόλιγουντ των ΗΠΑ.

Τα βακτήρια μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου

Οι ερευνητές έκαναν ένεση με ένα εξασθενημένο στέλεχος του βακτηρίου Clostridium novyi-NT σε έξι ασθενείς με καρκίνο. Τα βακτήρια αυξήθηκαν στους όγκους και σκότωσαν τα καρκινικά κύτταρα, όπως ανέφεραν οι ερευνητές.

Το συγκεκριμένο βακτήριο ζει στο έδαφος και είναι στενός "συγγενής" του βακτηρίου που προκαλεί αλλαντίαση. Πριν από την ένεση με το Clostridium novyi-NT στους ασθενείς, οι ερευνητές αποδυνάμωσαν την επίδραση των επικίνδυνων τοξινών του.

Πέντε από τους έξι ασθενείς είναι ακόμα ζωντανοί, ενώ ένας πέθανε από άσχετες αιτίες με το πείραμα αρκετούς μήνες μετά τη χορήγηση της ένεσης βακτηρίων. Η έρευνα προς το παρόν θεωρείται "προκαταρκτική", έως ότου δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό.

Όταν οι όγκοι φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο μέγεθος, ορισμένα τμήματά τους δεν λαμβάνουν οξυγόνο, το οποίο τους καθιστά ανθεκτικούς στις συμβατικές θεραπείες, όπως η ακτινοβολία και η χημειοθεραπεία. Το βακτήριο Clostridium novyi-NT μπορεί να αναπτυχθεί στις περιοχές με χαμηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο και καταστρέφει τους όγκους εκ των έσω, ενώ ταυτόχρονα προφυλάσσει τον φυσιολογικό, υγιή ιστό.

Επίσης το συγκεκριμένο βακτήριο ενεργοποιεί με φυσικό τρόπο μία ανοσολογική απόκριση του οργανισμού στον καρκίνο. Ουσιαστικά, το Clostridium novyi-NT προκαλεί μια ισχυρή λοίμωξη που καταστρέφει τον καρκινικό όγκο.

Διαβάστε επίσης:

Ποια είναι τα πρώιμα σημάδια του καρκίνου του προστάτη

Αυτές είναι οι 12 οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κώδικα κατά του καρκίνου

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Συστράτευση της κοινωνίας & του κράτους προτείνει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία

Πέντε πιθανά συμπτώματα καρκίνου που αγνοούν οι άντρες