ΥΓΕΙΑ

Νέα μελέτη: Ποια η σχέση καρκίνου του προστάτη και καρκίνου του μαστού

Το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη συνδέεται πιθανώς με τον αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει μια γυναίκα καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cancer.

Νέα μελέτη: Ποια η σχέση καρκίνου του προστάτη και καρκίνου του μαστού

Γυναίκες των οποίων κάποιος άνδρας συγγενής πρώτου βαθμού –πατέρας, αδερφός ή γιος– εκδήλωσε κάποια στιγμή στη ζωή του καρκίνο του προστάτη αντιμετωπίζουν πιθανώς κατά 14% αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού, αναφέρει η ερευνήτρια Jennifer Beebe-Dimmer από το Ινστιτούτο Barbara Ann Karmanos του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Γουέιν στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ.

Οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη και καρκίνου του μαστού αντιμετωπίζουν κατά 78% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν και οι ίδιες καρκίνο του μαστού, σημειώνουν οι ερευνητές.

Πρόκειται βέβαια για συσχέτιση, καθώς δεν εντοπίστηκε κάποια σαφής αιτία που να εξηγεί τις παραπάνω παρατηρήσεις, ωστόσο πρόκειται για μία από τις εκτενέστερες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ σχετικά με την πιθανή σχέση μεταξύ αυτών των δύο μορφών καρκίνου. Πιθανές εξηγήσεις για τη συσχέτιση είναι το κοινό γενετικό υπόβαθρο ή το κοινό περιβάλλον στο οποίο ζει και εκτίθεται η οικογένεια, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης δίνουν ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην ανάγκη για πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για καρκίνο που εμφανίστηκε σε κάποιον συγγενή πρώτου βαθμού, τονίζει η Beebe-Dimmer.

Ο γιατρός πρέπει να γνωρίζει το οικογενειακό ιστορικό ώστε να δώσει τις κατάλληλες κατευθυντήριες όσον αφορά προληπτικούς ελέγχους.

Η νέα μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία που αφορούσαν 78.000 γυναίκες και τα δεδομένα κάλυπταν το χρονικό διάστημα 1993-1998.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών θα είναι να διαπιστώσουν σε ποιο βαθμό τα γονίδια και το περιβάλλον συμβάλλουν στον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη και καρκίνου του μαστού εντός της ίδιας οικογένειας.