ΥΓΕΙΑ

Γουργουρίζει συνέχεια η κοιλιά σας; Δείτε τι φταίει

Ο χαρακτηριστικός ήχος συνοδεύεται συνήθως από τη διαπίστωση ότι ήρθε η ώρα να φάμε κάτι... Τι σημαίνει όμως αν το γουργούρισμα ακούγεται λίγη ώρα μετά το τελευταίο γεύμα ή σνακ;

Γουργουρίζει συνέχεια η κοιλιά σας; Δείτε τι φταίει

Το γουργούρισμα στο στομάχι ονομάζεται επίσημα βορβορυγμός και δεν είναι τίποτα παραπάνω από την ηχητική επιβεβαίωση ότι το γαστρεντερικό κάνει σωστά τη δουλειά του, δηλαδή αναμειγνύει το φαγητό και τα υγρά που καταναλώνουμε με γαστρικά υγρά και προωθεί σταδιακά το μείγμα αυτό στη γαστρεντερική οδό έως ότου τελικά απορριφθεί.

Ο ήχος που ακούμε παράγεται από τα τοιχώματα της γαστρεντερικής οδού όταν αυτά διαστέλλονται και συστέλλονται για να προχωρήσει η διαδικασία της πέψης. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται περίσταλση ή περισταλτισμός και είναι πιο γρήγορη και έντονη όταν έχουμε φάει και οι τροφές πρέπει να μετακινηθούν στη γαστρεντερική οδό αλλά και όταν το στομάχι παραμένει άδειο για δύο περίπου ώρες. Στη δεύτερη περίπτωση, το γουργούρισμα είναι πιο δυνατό επειδή δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα στο στομάχι να απορροφήσει τον ήχο.

Όταν έχουμε πολλές ώρες να φάμε, το γαστρεντερικό απελευθερώνει ορμόνες που "ενημερώνουν" τον εγκέφαλο ότι πρέπει να ξεκινήσει και πάλι η περίσταλση ώστε να απομακρυνθούν υπολείμματα τροφής και να δημιουργηθεί χώρος για το επόμενο γεύμα.

Αυτή είναι η φυσιολογική διαδικασία που συμβαίνει στους περισσότερους ανθρώπους. Τι σημαίνει αν η κοιλιά γουργουρίζει συνέχεια;

Εάν το γουργούρισμα είναι πολύ δυνατό ή ακούγεται πολύ συχνά –ανά μία ώρα περίπου– μπορεί να υποδεικνύει γαστρεντερική διαταραχή, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Το σενάριο αυτό είναι ακόμη πιο πιθανό εάν το επίμονο γουργούρισμα συνοδεύεται από συμπτώματα όπως τα συχνά αέρια, η ναυτία, οι αλλαγές στη συνήθη λειτουργία του γαστρεντερικού ή η τάση προς έμετο.

Διαβάστε επίσης:

Τι καταλαβαίνει ο γιατρός για την υγεία σας με μία μόνο ματιά
Στους πόσους βαθμούς πλένουμε τα εσώρουχα
Πόνοι στη μέση και καούρα λόγω... σουτιέν;