ΥΓΕΙΑ

Η γυναικολογική πάθηση που οδηγεί σε ΣΜΝ και προβλήματα γονιμότητας

Είναι η συνηθέστερη γυναικολογική πάθηση, καθώς πλήττει περίπου μία στις τρεις γυναίκες.

Η γυναικολογική πάθηση που οδηγεί σε ΣΜΝ και προβλήματα γονιμότητας

Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως η γονόρροια, ο έρπης και τα χλαμύδια ή σε προβλήματα γονιμότητας. Στις εγκύους, αυξάνει κατά έξι φορές τον κίνδυνο αποβολής και δύο φορές τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη λοίμωξη είναι ότι δεν εντοπίζεται πάντα, καθώς αρκετές γυναίκες υποθέτουν λανθασμένα ότι πρόκειται για άλλη πάθηση (π.χ. κολπικός μύκητας), ντρέπονται να απευθυνθούν στο γιατρό τους ή απλώς δεν γνωρίζουν τι είναι και πώς εκδηλώνεται.

Η βακτηριακή βαγίνωση (κόλπωση) είναι αποτέλεσμα διατάραξης της ισορροπίας στα επίπεδα των βακτηρίων που ζουν φυσιολογικά στον κόλπο και οδηγεί συνήθως στην απελευθέρωση δύσοσμων υγρών από τα γεννητικά όργανα.

Οι εγκυμονούσες είναι πιο δύσκολο να αντιληφθούν την ανισορροπία, καθώς μπορεί να υποθέσουν ότι τα υγρά οφείλονται στην ίδια την εγκυμοσύνη.

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, η βακτηριακή βαγίνωση είναι συνηθέστερη σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας αλλά είναι πιθανό να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε γυναίκα.

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν τα ακριβή αίτια της ανισορροπίας που οδηγεί στη λοίμωξη, ωστόσο ορισμένες δραστηριότητες όπως το σεξ χωρίς προφύλαξη και οι τακτικές κολπικές πλύσεις αυξάνουν τον κίνδυνο.

Τυπικά συμπτώματα της βακτηριακής βαγίνωσης είναι η έκκριση αραιών, γκριζωπών υγρών με έντονη μυρωδιά, η φαγούρα στα γεννητικά όργανα και το τσούξιμο κατά την ενούρηση.

Διαβάστε επίσης:

Κολπικά υγρά: Τι δείχνουν ανάλογα με το χρώμα τους
Φαγούρα στα γυναικεία γεννητικά όργανα: Οι 7 πιθανές αιτίες
Εξάνθημα στα γυναικεία γεννητικά όργανα: Σπυράκι ή ΣΜΝ;