ΥΓΕΙΑ

Ο αρρύθμιστος διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα επηρεάζουν την εγκεφαλική λειτουργία, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος εκφύλισης. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν δύο νέες επιστημονικές μελέτες, υποδεικνύοντας ότι ο αρρύθμιστος διαβήτης αποτελεί πιθανώς παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας.

Ο αρρύθμιστος διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις πραγματοποίησαν έρευνες σε ποντίκια και διαπίστωσαν ότι τα υπερβολικά αυξημένα επίπεδα σακχάρου οδηγούν σε αυξημένη παραγωγή στον εγκέφαλο μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται βήτα αμυλοειδές. Η πρωτεΐνη αυτή θεωρείται πως παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση του Αλτσχάιμερ.

Από την άλλη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπεργκ μελέτησαν μια ομάδα μεσήλικων ανθρώπων και διαπιστώθηκαν εκτενέστερες βλάβες στον εγκέφαλο όσων έπασχαν από διαβήτη τύπου 1 σε σύγκριση με όσους δεν είχαν εκδηλώσει διαβήτη.

Αν και η συσχέτιση μεταξύ διαβήτη και Αλτσχάιμερ είναι ισχυρή, χρειάζονται περαιτέρω έρευνες ώστε να επιβεβαιωθεί ποιον ακριβώς ρόλο παίζει το μεταβολικό σύνδρομο στην εκδήλωση της νευροεκφυλιστικής πάθησης. Σε κάθε περίπτωση, τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα υπογραμμίζουν την ανάγκη να ρυθμίζονται αποτελεσματικά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα ώστε να αποφύγουν οι ασθενείς ανεπιθύμητες επιπλοκές.