ΥΓΕΙΑ

Ακτινική Κεράτωση: Η σύντομη και αποτελεσματική θεραπεία 2 - 3 ημερών της Leo Pharma

Η ακτινική κεράτωση είναι μια συχνή, χρόνια προκαρκινική βλάβη μη μελανωματικού καρκίνου του δέρματος, που οφείλεται σε μακροχρόνια έκθεση του δέρματος στον ήλιο χωρίς προστασία. Συνήθως εμφανίζονται ως βλάβες της επιφάνειας του δέρματος, που μπορεί να φαίνεται αδρή σαν υαλόχαρτο, και μπορεί να προκαλεί αίσθημα κνησμού, πόνου, ή καύσου σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ακτινική Κεράτωση: Η σύντομη και αποτελεσματική θεραπεία 2 - 3 ημερών της Leo Pharma

Λόγω του ότι η νόσος συνήθως υποδιαγιγνώσκεται, οι ασθενείς δεν επισκέπτονται τακτικά για τον λόγο αυτό τον Δερματολόγο τους, ο αριθμός των ασθενών που πάσχουν από ακτινική κεράτωση αυξάνεται γοργά, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Ο επιπολασμός στους ενήλικες άνω των 40 ετών κυμαίνεται μεταξύ 11% και 25% στους πληθυσμούς του βορείου ημισφαιρίου και μεταξύ 40% και 60% στους πληθυσμούς του νοτίου ημισφαιρίου.

Καθότι είναι αδύνατον να προβλεφθεί ποια ακτινική κεράτωση θα παχύνει ή θα καταστεί πιο διηθητική με δυναμικό εξέλιξης σε μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος, οι κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν τη θεραπεία όλων των βλαβών.

Για την αντιμετώπιση των ακτινικών κερατώσεων εφαρμόζονται διάφορες παραδεκτές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένης της κρυοθεραπείας και άλλων τοπικών θεραπειών. Το ingenol mebutate gel, με εφαρμογή 2-3 ημερών για τη θεραπεία της ακτινικής κεράτωσης είναι διαθέσιμο και στους Έλληνες ασθενείς από τα τέλη του 2014.

Το ingenol mebutate gel, που παράγεται από τη φαρμακευτική εταιρεία LEO, είναι μια τοπική θεραπεία πεδίου 2-3 ημερών εφάπαξ ημερήσιας χορήγησης για την ακτινική κεράτωση, μια προκαρκινική βλάβη, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος (NMSC, non-melanoma skin cancer), και η οποία μπορεί να εμφανιστεί σε περιοχές του δέρματος εκτεθειμένες στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς προστασία, σε βάθος χρόνου.

Ο αριθμός ασθενών που πάσχουν από ακτινική κεράτωση αυξάνεται γοργά, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Ο επιπολασμός στους ενήλικες άνω των 40 ετών κυμαίνεται μεταξύ 11% και 25% στους πληθυσμούς του βορείου ημισφαιρίου και μεταξύ 40% και 60% στους πληθυσμούς του νοτίου ημισφαιρίου.

Οι μέχρι σήμερα γνωστές τοπικές θεραπείες έχουν διάρκεια χορήγησης από 8 εβδομάδες έως και 4 μήνες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία. Το Ingenol mebutate gel προσφέρει την πιο σύντομη διάρκεια θεραπείας, μόλις 2-3 ημερών, ανάλογα με το σημείο εφαρμογής στο σώμα.

Ο Καθηγητής Δερματολογίας κ. Δημήτριος Ρηγόπουλος δήλωσε:

"Η διάθεση του Ingenol mebutate gel στην Ελλάδα, αποτελεί θετικό βήμα προόδου για τους ασθενείς που ζουν με ακτινική κεράτωση. Δεδομένου ότι, είναι αδύνατον να προβλεφθεί ποιες βλάβες μπορεί να εξελιχθούν σε μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος, όπως το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, η πρώιμη ανίχνευση και θεραπεία έχουν μεγάλη σημασία.

Η σύντομη διάρκεια θεραπείας με το ingenol mebutate gel, διάρκειας 2-3 ημερών, είναι ιδιαίτερα ελκυστική για ασθενείς που τώρα υποχρεώνονται να χρησιμοποιούν τοπικά σκευάσματα για έως και 4 μήνες. Η αποτελεσματικότητα του ingenol mebutate gel αναμένεται να αυξήσει τα επίπεδα συμμόρφωσης στη θεραπεία, όπως φάνηκε και στις κλινικές δοκιμές, στις οποίες οι ασθενείς ολοκλήρωσαν την πορεία της αγωγής τους σε ποσοστό άνω του 98%."

Οι βλάβες της ακτινικής κεράτωσης εμφανίζονται συχνά ως αδρές πλάκες, κυρίως σε περιοχές του δέρματος εκτεθειμένες συχνά στον ήλιο, όπως είναι το πρόσωπο, η κεφαλή, τα χέρια και τα πόδια. Μπορεί να εκδηλωθούν ως μονήρεις ή πολλαπλές βλάβες που προσβάλλουν μια ολόκληρη περιοχή. Οι ακτινικές κερατώσεις είναι δυνατόν να εξελιχθούν σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα(SCC, squamous-cellcarcinoma). Υπάρχουν έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες ποσοστό 65% των SCC αρχίζουν ως ακτινικές κερατώσεις.

Το ingenol mebutate gel είναι μια θεραπεία πεδίου για την ακτινική κεράτωση και διατίθεται σε δύο περιεκτικότητες. Για την αγωγή στο πρόσωπο και στο τριχωτό της κεφαλής εφαρμόζεται σε συγκέντρωση 150mcg/gάπαξ ημερησίως επί 3 συνεχόμενες ημέρες. Για την αγωγή στον κορμό και στα άκρα, η γέλη εφαρμόζεται σε συγκέντρωση 500 mcg/gάπαξ ημερησίως επί 2 συνεχόμενες ημέρες.

Η τοπική θεραπεία πεδίου σημαίνει ότι το ingenol mebutate gel θεραπεύει τις ορατές και τις μη ορατές (υποκλινικές) βλάβες. Εκτιμάται ότι οι μη ορατές (υποκλινικές) βλάβες του δέρματος εκδηλώνονται έως και 10 φορές συχνότερα από τις ορατές βλάβες.

Το ingenol mebutate gel προέρχεται από τον χυμό του φυτού Euphorbiapeplus (E.peplus), ύστερα από εκτεταμένη διαδικασία πολλαπλής εκχύλισης και διύλισης με εξειδικευμένες επιστημονικές μεθόδους. Το E. Peplums είχε ήδη χρησιμοποιηθεί ως παραδοσιακή θεραπεία για προσβεβλημένες από τον ήλιο περιοχές του δέρματος στην Αυστραλία.

Ο κ. Νικόλαος Ραγκούσης, Γενικός Διευθυντής της LEO Pharma Ελλάδος, δήλωσε:

"Η LEO είναι μια παγκόσμια φαρμακευτική εταιρεία με ηγετική θέση στη Δερματολογία. Έχουμε ως στόχο να βοηθούμε τους ανθρώπους να έχουν υγιές δέρμα. Με το λανσάρισμα του ingenol mebutate gel στην Ελλάδα, από τα τέλη του 2014, θεωρούμε ότι κάναμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς τη δέσμευσή μας αυτή, να βοηθούμε τους ειδικούς, τους Δερματολόγους, να καταπολεμούν δερματολογικές νόσους, όπως και η Ακτινική Κεράτωση."
Η ένδειξη που έχει λάβει το ingenol mebutate gel στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι για τη δερματική θεραπεία της μη υπερκερατωσικής, μη υπερτροφικής ακτινικής κεράτωσης σε ενήλικες.

Σχετικά με την LEO

• Η εταιρεία LEO ιδρύθηκε το 1908 και είναι μια ανεξάρτητη φαρμακευτική εταιρεία βασιζόμενη στην έρευνα.
• Η LEO αναπτύσσει, κατασκευάζει και προωθεί στην αγορά φαρμακευτικά σκευάσματα, απευθυνόμενα στον δερματολογικό και θρομβωτικό ασθενή, σε περισσότερες από 100 χώρες παγκοσμίως.
• Η εταιρεία διαθέτει το δικό της δυναμικό πωλήσεων σε 61 χώρες και απασχολεί περίπου 5.000 υπαλλήλους διεθνώς.
• Η LEO έχει την έδρα της στη Δανία και ανήκει εξολοκλήρου στο Ίδρυμα "LEO Foundation".
• Η LEO έχει εστιάσει την προσοχή της στη δερματολογία εδώ και τουλάχιστον 50 χρόνια και έχει αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα λύσεων για ασθενείς που πάσχουν από ακτινική κεράτωση, ψωρίαση, έκζεμα και άλλες παθήσεις του δέρματος.
• Η LEO λανσάρει την υπηρεσία υποστήριξης QualityCare™ για άτομα που πάσχουν από ψωρίαση ή ακτινική κεράτωση. Η QualityCare™ είναι μια ολιστική προσέγγιση που στοχεύει να επεκτείνει την παραδοσιακή προσφορά στον ασθενή, μετατρέποντάς την από απλό ενδιαφέρον για τις μη καλυπτόμενες ανάγκες του, σε κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος στο πεδίο της υποστήριξης.

Διαβάστε ακόμη:

Ακτινική κεράτωση: Γιατί πρέπει να θεραπεύεται άμεσα

Ελπιδοφόρα θεραπεία 2-3 ημερών της Leo για την Ακτινική Κεράτωση

Η Leo Pharma αυξάνει την πρόσβαση των ασθενών στις κλινικές μελέτες

Η αντηλιακή προστασία στα βρέφη μειώνει κατά 78% την πιθανότητα μελανώματος στο μέλλον

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα: Τα 5 προειδοποιητικά σημάδια (εικόνες)

Οι γιατροί προειδοποιούν για το σπυράκι που... σκοτώνει

Δείτε τις διαφορές: Απλή ελιά ή καρκινική αλλοίωση;

Καρκίνος του δέρματος: 20 φωτογραφίες που σώζουν ζωές

Καρκίνος του δέρματος: Τα προειδοποιητικά σημάδια σε φωτογραφίες

Ύποπτες ελιές: Πότε πρέπει να ανησυχήσετε