ΥΓΕΙΑ

Έλλειψη σιδήρου: Πώς θα την προλάβετε

Μία στις τέσσερις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και ένα στα τρία παιδιά του Δημοτικού στη χώρα μας εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό.

Έλλειψη σιδήρου: Πώς θα την προλάβετε

Η έλλειψη σιδήρου στα παιδιά σχετίζεται με μειωμένη νοητική και σωματική ανάπτυξη, κακές σχολικές επιδόσεις και εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος που καθιστά τον οργανισμό πιο ευπαθή σε διάφορες λοιμώξεις.

Στους ενήλικες αντίστοιχα, σχετίζεται με χαμηλή απόδοση στην εργασία και έντονη κόπωση.

Η σιδηροπενία, δηλαδή τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου, οφείλεται σε μειωμένη πρόσληψη σιδήρου και μπορεί να εξελιχθεί σε σιδηροπενική αναιμία.

sid

Για την πρόληψη της σιδηροπενίας πρέπει ο άνθρωπος να λαμβάνει επαρκή ποσότητα σιδήρου από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής, μέσω τροφίμων όπως το κρέας και το ψάρι.

Άλλες τροφές που περιέχουν σίδηρο είναι τα όσπρια και το σπανάκι, επίσης περιέχουν, αλλά δεν απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό, εκτός κι αν η κατανάλωσή τους συνοδεύεται από πρόσληψη βιταμίνης C (από τρόφιμα όπως ο χυμός πορτοκάλι, η ντομάτα, το πράσινο λάχανο, το μανταρίνι, το ακτινίδιο και οι φράουλες) ή κρέατος.

Πολύ σίδηρο μπορεί να πάρει κανείς και από εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως τα εμπλουτισμένα δημητριακά για πρωινό και το γάλα.

Είναι απαραίτητος λοιπόν ο προσεκτικός σχεδιασμός των γευμάτων, προκειμένου το άτομο να προσλαμβάνει τον απαραίτητο σίδηρο, χωρίς να καταφεύγει σε υπερκατανάλωση κρέατος.

Διαβάστε επίσης:
Συμβουλές για μέγιστη απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό