ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης: Τα σημάδια που πρέπει να σου χτυπήσουν «καμπανάκι»

Ο διαβήτης είναι μια ύπουλη ασθένεια που χαρακτηρίζεται από την αύξηση της συγκέντρωσης σακχάρου στο αίμα και τη διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης.

Διαβήτης: Τα σημάδια που πρέπει να σου χτυπήσουν «καμπανάκι»

Αν και τα συμπτώματα του διαβήτη είναι λίγο πολύ γνωστά, πολλοί άνθρωποι δεν παρουσιάζουν κανένα από αυτά, ενώ άλλοι επιμένουν να τα αγνοούν.

Οι βασικές ενδείξεις που πρέπει να προσέξετε είναι οι εξής:

Δίψα
Το ξηρό στόμα και η αίσθηση μόνιμης δίψας είναι ένα από τα πρώτα σημάδια που πρέπει να σας βάλουν σε υποψία για διαβήτη.

Θολή όραση
Η θολή όραση, καθώς και άλλα προβλήματα όρασης είναι κοινά σε ασθενείς με διαβήτη. Ένα συνηθισμένο σύμπτωμα είναι επίσης το πρήξιμο των ματιών που εμφανίζεται κυρίως λόγω των υψηλών επιπέδων σακχάρου με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η όραση. Ο διαβήτης ενδέχεται να βλάψει και το οπτικό νεύρο.

Ξαφνική απώλεια βάρους
Αν δείτε ότι χάνετε βάρος χωρίς να το προσπαθείτε, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Λόγω της συχνουρίας και της αδυναμίας του σώματος να απορροφήσει τη ζάχαρη, ένας ασθενής (συνήθως του διαβήτη τύπου 1), χάνει βάρος με ανησυχητικό ρυθμό.

Πεινάτε συνέχεια
Ο διαβήτης εμποδίζει την είσοδο γλυκόζης από τα κύτταρα και το σώμα δεν μπορεί να μεταβολίσει το φαγητό σε ενέργεια, γι' αυτό και αισθάνεστε διαρκώς πεινασμένοι.

Μόλυνση του δέρματος
Όταν υπάρχει πλεόνασμα ζάχαρης στο σώμα, η ικανότητά του να ανακάμψει από διάφορες λοιμώξεις και μολύνσεις πλήττεται σοβαρά. Ειδικά οι γυναίκες με διαβήτη θεωρείται ότι είναι δύσκολο να θεραπευτούν από κολπική λοίμωξη ή λοίμωξη της ουροδόχου κύστης.

Μούδιασμα
Αν υπάρχει πολλή ζάχαρη στο σώμα, τα νεύρα αλλά και τα αιμοφόρα αγγεία που τα τροφοδοτούν, ενδεχομένως να πάθουν σοβαρές ζημιές. Μία ένδειξη, μεταξύ άλλων είναι το μούδιασμα στα πόδια και τα χέρια.

Σύγχυση
Η σύγχυση είναι από τα πιο συχνά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν πολλοί διαβητικοί. Στις διαταραχές του διαβήτη, η αδυναμία συγκέντρωσης, η οποία συνεπάγεται τη σύγχυση, όταν μάλιστα, συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα είναι βασική προειδοποίηση για τη νόσο.

Στυτική δυσλειτουργία
Η στυτική δυσλειτουργία επηρεάζει το 35% με 75% των ανδρών με διαβήτη. Αν είστε πάνω από 50 ετών και παρατηρήσετε αναίτια σεξουαλική δυσλειτουργία, τότε αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι του διαβήτη.

Διαβάστε επίσης:
Σκουρόχρωμες κηλίδες στο λαιμό: Για ποια πάθηση προειδοποιούν
Πώς μπορεί να εντάξει ένας διαβητικός τους υδατάνθρακες στη διατροφή του