ΥΓΕΙΑ

Τρώτε αρκετό ασβέστιο; Δείτε το κάνοντας το online test

Επιστήμονες από τον Διεθνή Οργανισμό Οστεοπόρωσης (IOF) δημιούργησαν ένα online τεστ που αξιολογεί την εβδομαδιαία διατροφή μας και υπολογίζει πόσο ασβέστιο περιέχει.

Τρώτε αρκετό ασβέστιο; Δείτε το κάνοντας το online test

Το τεστ αρχίζει με τη συμπλήρωση τριών απλών ερωτημάτων για το φύλο, την ηλικία και το αν ο χρήστης έχει διαγνωστεί με οστεοπόρωση ή οστεοπενία. Στη συνέχεια, ο χρήστης θα πρέπει να επιλέξει από ένα κατάλογο τροφίμων, αυτά που καταναλώνει κάθε εβδομάδα, αναφέροντας τις θερμίδες.

Με βάση τις απαντήσεις σε όλ' αυτά, το τεστ υπολογίζει πόσο ασβέστιο θα έπρεπε να καταναλώνουμε και πόσο προσλαμβάνουμε στην πραγματικότητα, ενώ παρέχει και συστάσεις για το τι πρέπει να κάνουμε στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις πρόσληψης ασβεστίου, μικροί και μεγάλοι πρέπει να καταναλώνουν 700-1.300 mg ασβεστίου την ημέρα - η ακριβής ποσότητα παρουσιάζει διακυμάνσεις αναλόγως με το φύλο και την ηλικία.

Οι έφηβοι, καθώς επίσης και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι των οποίων η δυνατότητα απορρόφησης ασβεστίου είναι μειωμένη, έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες σε ασβέστιο.

Ο Υπολογιστής Πρόσληψης Ασβεστίου, όπως αποκαλείται, δημιουργήθηκε επ' ευκαιρία του 15ου Διεθνούς Συνεδρίου των Συλλόγων Οστεοπόρωσης του IOF, το οποίο θα διεξαχθεί από αύριο Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015 έως και την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015 στην Αθήνα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα κάθε ηλικίας.

Για να χρησιμοποιήσετε τον Υπολογιστή Ασβεστίου πατήστε εδώ

Όπως ανακοίνωσε ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα», ο οποίος συνδιοργανώνει το συνέδριο με τον IOF, περίπου 22 εκατομμύρια γυναίκες και 5,5 εκατομμύρια άνδρες, ηλικίας 50-84 ετών, στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να πάθουν οστεοπόρωση έως το 2025.

Στην χώρα μας, υπολογίζεται ότι πάσχουν από τη νόσο περίπου 640.000 άνθρωποι ηλικίας άνω των 50 ετών, ενώ σε ετήσια βάση καταγράφονται περίπου 86.000 νέα κατάγματα εξαιτίας της.

Διαβάστε επίσης:

Τεστ: Δείτε αν πάσχετε από Διαταραχή Δυσμορφίας του Πέους

Υπολογίστε online τη βιολογική ηλικία της καρδιάς σας