ΥΓΕΙΑ

Πολυκυστικές ωοθήκες: Ποια διατροφή πρέπει να ακολουθείτε

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών αποτελεί το συχνότερο αίτιο δυσλειτουργίας των ωοθηκών.

Πολυκυστικές ωοθήκες: Ποια διατροφή πρέπει να ακολουθείτε

Αποτελεί σύνδρομο επειδή εκδηλώνεται με ποικιλία συμπτωμάτων, όμως τα βασικά συμπτώματα που απασχολούν τις περισσότερες γυναίκες είναι:

-Υπογονιμότητα

-Παχυσαρκία

-Διαταραχές κύκλου

-Έντονη τριχοφυΐα

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ταλαιπωρεί περίπου το 10% των γυναικών σε γυναίκες ηλικίας 20-40 ετών και η ακριβής αιτιολογία του δεν είναι γνωστή.

Η κληρονομικότητα παίζει ρόλο στην εμφάνιση του, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι οι αδελφές ή οι κόρες γυναικών με PCOS έχουν πιθανότητα 50% να αναπτύξουν επίσης το σύνδρομο.

Ανεξάρτητα από την αιτία, γεγονός παραμένει πως αν μείνει δίχως θεραπεία, το σύνδρομο μπορεί να πλήξει τη γονιμότητα της γυναίκας και να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου, επειδή οι ορμονικές διακυμάνσεις που προκαλεί οδηγούν σε πάχυνση του εσωτερικού τοιχώματος της μήτρας.

Για την αντιμετώπισή του χορηγούνται στις γυναίκες διάφορα φάρμακα (π.χ. αντισυλληπτικά), αναλόγως με τις ανάγκες τους.

bigstock Apple Pleasure 399574

Διατροφή

Στις γυναίκες που έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, συνιστάται απώλεια του 10% του αρχικού σωματικού βάρους, καθώς το αδυνάτισμα ομαλοποιεί σημαντικά τον κύκλο.

Πρέπει να αποφεύγουν τις τροφές που είναι πλούσιες σε απλά σάκχαρα (όπως τα γλυκά, τα αναψυκτικά, η ζάχαρη σε όλες της τις μορφές, κ.ά.), καθώς επιδεινώνουν την υπερινσουλιναιμία και την ινσουλινοαντίσταση, η οποία παρατηρείται συχνά σε αυτό το σύνδρομο.

Παράλληλα, το διαιτολόγιο θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από την κατανάλωση ανεπεξέργαστων δημητριακών (π.χ. ψωμί ολικής αλέσεως, αναποφλοίωτο ρύζι, κ.λ.π.), λαχανικών εποχής, φρούτων με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο (π.χ. μήλο, εσπεριδοειδή, φράουλες) και πρωτεϊνών από ψάρι, κοτόπουλο και ημιαποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά.

Συνιστώνται επίσης τέσσερα ή πέντε μικρά γεύματα την ημέρα και γυμναστική τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης:

Αδυνάτισμα & κακή χοληστερόλη: Πόσα καρύδια πρέπει να τρώνε οι γυναίκες

5 πράγματα που συμβαίνουν όταν σταματήσεις να τρως ψωμί

Σε ποιες τροφές βρίσκεται η ουσία που τονώνει το ανοσοποιητικό