ΥΓΕΙΑ

«Να πώς είναι ο καρκίνος του μαστού» (φωτογραφία)

Μια γενναία γυναίκα από την Αυστραλία αποφάσισε να ανεβάσει μια πολύ προσωπική φωτογραφία στο Facebook, με μοναδικό στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τις γυναίκες σχετικά με τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού.

«Να πώς είναι ο καρκίνος του μαστού» (φωτογραφία)

Η φωτογραφία της Κάιλι Άρμστρονγκ από τη Μελβούρνη συνοδευόταν από ένα σύντομο κείμενο που, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Να πως είναι ο καρκίνος του μαστού για εμένα. Δεν ένιωσα κάποιο εξόγκωμα, ούτε η γιατρός μου βρήκε κάποιο εξόγκωμα με την ψηλάφηση.»

Η φωτογραφία της Κάιλι έγινε viral, καθώς την έχουν κοινοποιήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι.

Η γυναίκα επισκέφθηκε το γιατρό της όταν εντόπισε στο πλαϊνό μέρος του μαστού της ανεπαίσθητες κοιλώσεις επιφανειακά στο δέρμα. Υποβλήθηκε σε υπέρηχο μαστού και η εξέταση αποκάλυψε ότι επρόκειτο τελικά για καρκίνο.

«Η γιατρός μου με άκουσε όταν της είπα ότι το στήθος μου μοιάζει διαφορετικό απ’ ό,τι συνήθως και όταν σήκωσα το χέρι μου μπορούσα να διακρίνω ανεπαίσθητα λακκάκια στο κάτω μέρος του στήθους μου», αναφέρει στο ποστ της η Κάιλι.

31D9089C00000578 3476891 image m 73 1457108893334

Παρά το γεγονός ότι η Κάιλι και οικογένειά της βιώνουν μια δύσκολη περίοδο, η γυναίκα βρήκε το θάρρος να διαδώσει με τη φωτογραφία της ένα σημαντικό μήνυμα σε όλες τις γυναίκες. «Το μοιράζομαι επειδή ευελπιστώ πως μπορώ να ευαισθητοποιήσω τον κόσμο, να διαδώσω το μήνυμα ότι ο καρκίνος του μαστού δεν είναι πάντα ένας ψηλαφητός όγκος. Να πάτε αμέσως στο γιατρό σας εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο στήθος. Μπορεί να σας σώσει τη ζωή», αναφέρει η Κάιλι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιος χρήστης του Facebook κατέθεσε αναφορά σχετικά με τη φωτογραφία της Κάιλι, υποστηρίζοντας ότι η φωτογραφία είναι «απρεπής». Ωστόσο, η γυναίκα έλαβε μήνυμα από εκπρόσωπο του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου που ανέφερε ότι η φωτογραφία δεν πρόκειται να κατέβει, καθώς δεν παραβιάζει τους ισχύοντες κανονισμούς.

31DB65D800000578 3476891 Victory Kylie also posted this screengrab that reveals someone r m 61 1457112884155

Συμπτώματα του καρκίνου του μαστού

Σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Breast Cancer Care, τα βασικότερα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού είναι τα εξής:

- αλλαγή στο σχήμα ή το μέγεθος του μαστού

- κοκκίνισμα ή εξανθήματα στην επιδερμίδα του μαστού και/ή γύρω από τη θηλή

- εκκρίσεις από τη θηλή (χωρίς να ασκείται πίεση)

- πρήξιμο στη μασχάλη ή γύρω από το οστό της κλείδας

- εξόγκωμα ή σκληρία στο μαστό (τοπική αλλοίωση που διαφέρει από τον ιστό του υπόλοιπου στήθους)

- αλλαγή στην υφή του δέρματος, πτυχώσεις ή κοιλότητες (φλοιός πορτοκαλιού)

- αλλαγή στη θέση ή το σχήμα της θηλής (π.χ. αναστροφή προς τα μέσα)

- επίμονος πόνος στο μαστό ή τη μασχάλη

Δείτε κι αυτό:

Ο πολύτιμος σπόρος που προστατεύει από καρκίνο του μαστού

Θυρεοειδής: Πότε αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού

Καρκίνος μαστού λόγω άγχους: Αύξηση στα κρούσματα αναμένεται εντός 10ετίας