ΥΓΕΙΑ

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Πόσο αυξάνει τις πιθανότητες θανάτου από έμφραγμα και εγκεφαλικό

Η σχετιζόμενη με την ηλικία εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, αποτελεί συχνή αιτία τύφλωσης των ηλικιωμένων.

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Πόσο αυξάνει τις πιθανότητες θανάτου από έμφραγμα και εγκεφαλικό

Παράλληλα, αποτελεί ένα σημαντικά επιβαρυντικό παράγοντα για την υγεία της καρδιάς.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις ήταν τουλάχιστον διπλάσιος στα άτομα με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Οι ερευνητές μελέτησαν την γενική και οπτική υγεία περίπου 3.600 ατόμων, τουλάχιστον 49 ετών, στην αρχή της έρευνας. Εξ αυτών, 2.335 επανεξετάστηκαν πέντε χρόνια αργότερα και 1.952 εξετάστηκαν πάλι μετά από 10 χρόνια. Μεταξύ αυτών που ήταν κάτω από 75 ετών στην αρχή της έρευνας, η πρώιμη εκφύλιση της ωχράς κηλίδας συσχετίστηκε με τους κινδύνους θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο εντός της επόμενης δεκαετίας.

bigstock old gold framed prescription r 25924616

Τα άτομα με τελικού σταδίου εκφύλιση ωχράς κηλίδας στην αρχή, είχαν πενταπλάσιες πιθανότητες να αποβιώσουν από έμφραγμα και δεκαπλάσιες να αποβιώσουν από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι επιστήμονες παραδέχονται ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση του ζητήματος για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων τους καθώς τα νούμερα της μελέτης είναι σχετικά μικρά. Πάντως ο λόγος που συσχετίζεται η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας με την καρδιαγγειακή νόσο παραμένει αδιευκρίνιστος.

Ενδεχομένως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας να είναι ένδειξη ότι ο οργανισμός γερνάει και είναι ευάλωτος σε διάφορες παθήσεις. Εναλλακτικά, ενδεχομένως η οφθαλμική πάθηση και η καρδιαγγειακή νόσος να προκαλούνται από τα ίδια προβλήματα, όπως η φλεγμονή, η στένωση των αρτηριών ή η γενική ιστολογική βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες.

Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι τα σκευάσματα αντι-VEFG που χορηγούνται για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Διαβάστε επίσης:

Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάστε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

Στυτική δυσλειτουργία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Νέα έρευνα: Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο θανάτου – Πόσο πρέπει να πίνετε