ΥΓΕΙΑ

Καφές & καρκίνος ενδομητρίου: Ποιες γυναίκες απολαμβάνουν τα περισσότερα οφέλη

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες του καφέ έχουν αποτελέσει αντικείμενο πολυάριθμων επιστημονικών μελετών.

Καφές & καρκίνος ενδομητρίου: Ποιες γυναίκες απολαμβάνουν τα περισσότερα οφέλη

Ενδεικτικά, παλαιότερα στοιχεία έχουν υποδείξει ότι ο καφές δρα προστατευτικά ενάντια στο μελάνωμα, τον καρκίνο του εντέρου και τον καρκίνο του στόματος –και στη λίστα αυτή έρχεται να προστεθεί και ο καρκίνος του ενδομητρίου.

bigstock Hands Coffee 20516

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του πρόσφατου συνεδρίου της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου (AACR), οι υπέρβαρες γυναίκες που πίνουν πάνω από τέσσερις καφέδες τη μέρα διατρέχουν 22% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου, σε σύγκριση με όσες δεν πίνουν καφέ. Όσες πίνουν δύο έως τρεις καφέδες καθημερινά φάνηκε να διατρέχουν κατά 7% μικρότερο κίνδυνο.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής την Μάρτα Κρους-Μπου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, πραγματοποίησαν επισκόπηση (μετα-ανάλυση) σε 19 προηγούμενες μελέτες, με συνολικό δείγμα 40.000 γυναίκες, από τις οποίες 12.000 είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο του ενδομητρίου, τη συχνότερη μορφή γυναικολογικού καρκίνου.

Η μελέτη δείχνει ότι η προστατευτική δράση του καφέ εμφανίζεται μόνο στις γυναίκες με βάρος μεγαλύτερο του κανονικού (υπέρβαρες και παχύσαρκες). Ο Δείκτης Μάζας Σώματος άνω του 25 αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του ενδομητρίου.

Η καφεΐνη πιθανώς καθοδηγεί σε μεγάλο βαθμό τη θετική επίδραση που παρατηρήθηκε, αφού ο καφές χωρίς καφεΐνη δεν φάνηκε να παρέχει κάποιο όφελος στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ο καφές εκτιμάται ότι δρα προστατευτικά επειδή μειώνει τα επίπεδα οιστρογόνων και ινσουλίνης.

Η μελέτη εξέτασε επίσης εάν το τσάι δρα προστατευτικά ενάντια στη νόσο, ωστόσο δεν διαπιστώθηκε κάποια ανάλογη προστατευτική δράση με αυτή του καφέ.

Διαβάστε επίσης:

Πόσο καφέ μπορείτε να πίνετε τη μέρα

Τα συμπτώματα των γυναικολογικών καρκίνων (γράφημα)