ΥΓΕΙΑ

Έρπης γεννητικών οργάνων: Τα άγνωστα συμπτώματα

Aνίατη  και υποτροπιάζουσα λοιμώδης νόσος, η οποία προκαλείται από τον ιό του γεννητικού έρπητα  είναι ο γεννητικός έρπης οργάνων.

Χαρακτηρίζεται από σταδιακή εγκατάσταση συρρεόντων επώδυνων ή κνησμωδών εξανθημάτων στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, τα οποία γρήγορα εξελκώνονται και παραμένουν σε αυτήν την κατάσταση για 4-15 ημέρες, μέχρι να καλυφθούν από κρούστα και επουλωθούν. 

Έρπης γεννητικών οργάνων: Τα άγνωστα συμπτώματα

Aνίατη καιυποτροπιάζουσα λοιμώδης νόσος, η οποίαπροκαλείται από τον ιό του γεννητικού έρπητα και συγκεκριμένα από τους ορότυπους 1 και 2είναι ο γεννητικός έρπης οργάνων.

Χαρακτηρίζεται απόσταδιακή εγκατάσταση συρρεόντων επώδυνων ή κνησμωδών εξανθημάτων στην περιοχήτων γεννητικών οργάνων, τα οποία γρήγορα εξελκώνονται και παραμένουν σε αυτήντην κατάσταση για 4-15 ημέρες, μέχρι να καλυφθούν από κρούστα και επουλωθούν.Ειδικά κατά την πρώτη προσβολή, σύμφωνα με τον Δρ. Ιωάννη Α. Ζούμπο, MD, PhD, FEBU χειρουργό ουρολόγο - ανδρολόγο, συνεργάτηςτης Κλινικής Euromedica Κυανούς Σταυρός στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν και έντονα συστηματικάσυμπτώματα, όπως πυρετός, μυαλγίες, καταβολή και πονοκέφαλος.

Στις επαναπροσβολές, τα συμπτώματα είναι συνήθωςηπιότερα, διαρκούν λιγότερο και εστιάζονται στην περιοχή των γεννητικώνοργάνων. Η θεραπεία συνίσταται στη συστηματική συνήθως χορήγηση αντι-ιικώνφαρμάκων για διάστημα 7-10 ημερών με κύριο στόχο τη μείωση της έντασης τωνσυμπτωμάτων, τη μείωση της μεταδοτικότητας του ιού και την επιτάχυνση της ίασηςτου εξανθήματος. Σε άτομα που εμφανίζουν πολύ συχνές υποτροπές προτείνεταιθεραπεία συντήρησης. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι πάσχοντες να γνωρίζουν τιςεπιπτώσεις της πάθησής τους στους σεξουαλικούς τους συντρόφους.