ΥΓΕΙΑ

Οι πολυβιταμίνες ίσως δρουν ευεργετικά στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού

Μία πολυβιταμίνη την ημέρα φαίνεται να αυξάνει τις πιθανότητεςγια τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες να νικήσουν τον καρκίνο του μαστού, σύμφωναμε μία νέα μελέτη που
Οι πολυβιταμίνες ίσως δρουν ευεργετικά στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού

Μία πολυβιταμίνη την ημέρα φαίνεται να αυξάνει τις πιθανότητεςγια τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες να νικήσουν τον καρκίνο του μαστού, σύμφωναμε μία νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ομάδα επιστημόνων υπό την δρα ΣύλβιαΒάσερτχαϊλ-Σμόλερ, ομότιμη καθηγήτρια στο Τμήμα Επιδημιολογίας &Πληθυσμιακής Υγείας του Κολεγίου Ιατρικής Albert Einstein, στη Νέα Υόρκη.

Για τις ανάγκες της μελέτης εξετάστηκαν 161.608 γυναίκες, εκτων οποίων οι 7.728 ανέπτυξαν διηθητικό καρκίνο του μαστού. Περίπου το 40% των γυναικώνέπαιρναν πολυβιταμίνη, ενώ οι υπόλοιπες όχι.

Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι οι περιπτώσεις θανάτουασθενών ηλικίας 50-79 ετών, που έπαιρναν πολυβιταμίνη, μειώθηκαν κατά 30%,συγκριτικά με γυναίκες που δεν λάμβαναν συμπληρώματα βιταμινών.

«Δεν ξέρουμε πώς μπορεί να επιδρούν οι πολυβιταμίνες, αλλάίσως ωφελούν γενικότερα την υγεία των γυναικών με καρκίνο του μαστού, μεαποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν καλύτερα τον καρκίνο τους», σχολίασε η δρΒάσερτχαϊλ-Σμόλερ, ωστόσο υποστήριξε ότι οι πολυβιταμίνες δεν φαίνεται ναεπηρεάζουν ευνοϊκά την επιβίωση των νεώτερων γυναικών με καρκίνο του μαστού.

Τέλος, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι τα έως τώρα ευρήματα γιατην αξία των πολυβιταμινών είναι αντικρουόμενα και συνιστούν σε όποια γυναίκαμε καρκίνο του μαστού σκέφτεται να πάρει συμπληρώματα, να συμβουλεύεται τονογκολόγο της.