ΥΓΕΙΑ

Δύο νέες θεραπείες στο «μέτωπο» του μελανώματος

Δύο νέες εξατομικευμένες θεραπείες- οι οποίες μάλιστα έλαβαν πρόσφατα τιμήστην χώρα μας- βρίσκονται στο επίκεντρο αυτή την στιγμή για την θεραπεία τουμελανώματος- μία νόσος η οποία από θανατηφόρα, τείνει να λάβει μορφή χρόνιαςκατάστασης.
Δύο νέες θεραπείες στο «μέτωπο» του μελανώματος

Δύο νέες εξατομικευμένες θεραπείες- οι οποίες μάλιστα έλαβαν πρόσφατα τιμήστην χώρα μας- βρίσκονται στο επίκεντρο αυτή την στιγμή για την θεραπεία τουμελανώματος- μία νόσος η οποία από θανατηφόρα, τείνει να λάβει μορφή χρόνιαςκατάστασης.

Μάλιστα οιεπιστήμονες εκτιμούν ότι για πρώτη φορά μπορούμε να μιλήσουμε για ίαση τουμεταστατικού μελανώματος, νόσος η οποία μέχρι πρότινος είχε πολύ φτωχή πρόγνωση.

Η μέση ηλικίαενός ασθενή με μελάνωμα είναι τα 50 έτη, ηλικία σχετικώς μικρή για καρκινοπαθήασθενή. Το μελάνωμα είναι εξαιρετικά σπάνιο πριν την εφηβεία και η επίπτωσηαυξάνει σταδιακά με την ηλικία μέχρι την 5η δεκαετία ζωής.

Η επιστημονικήκοινότητα αναφέρει ότι εντός της επόμενης δεκαετίας αναμένεται διπλασιασμός τωνπεριστατικών μελανώματος του καρκίνου, το οποίο έχει συνδεθεί με την έντονηηλιοφάνεια και «χτυπά» κυρίως νεαρές ηλικίες.

Οι προβλέψειςγια το μέλλον είναι δυσοίωνες: τα νέα περιστατικά ανά έτος θα ανέλθουν σε227.000 το 2019 έναντι 138.000 που είναι σήμερα. Η σοβαρή αυτή νόσος έχεισυνδεθεί με το καλοκαίρι αλλά, δυστυχώς, είναι.. παντός καιρού, λόγω τουγενετικού της υπόβαθρου. Μάλιστα, η τωρινή εποχή, το Φθινόπωρο, θεωρείταιιδανική για τη διενέργεια ιατρικών εξετάσεων.

Όλες οιεξελίξεις για το μεταστατικό μελάνωμα, την πιο επιθετική μορφή καρκίνου τουδέρματος, συμπεριλαμβανομένων των νέων θεραπειών που αυξάνουν αποδεδειγμένα τοπροσδόκιμο ζωής, θα παρουσιαστούν στο Skin Cancer Day πουπραγματοποιείται στο πλαίσιο του 3ου Mediterranean Multidisciplinary Oncology Forum, που ξεκίνησεαπό σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

Σημαντικάστοιχεία σε σχέση με την πάθηση και τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις έδωσαν σήμερασε συνέντευξη Τύπου, με θέμα «Εξατομικεύοντας τη θεραπεία στο μεταστατικόμελάνωμα», ο Καθηγητής Ογκολογίας στη Σχολή Επιστημών Υγείας του ΤΕΙ Αθηνών,Διευθυντής της Α΄ Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Metropolitan» κ. Δημήτρης Μπαφαλούκος και η ΑναπληρώτριαΚαθηγήτρια Παθολογίας Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών(Α’ Παθολογική Κλινική Π.Γ.Ν.Α. «Λαϊκό») κυρία Έλενα Γκόγκα.

Αν καιαντιπροσωπεύει περίπου το 5% - 7% του συνόλου των καρκίνων του δέρματος, τομελάνωμα είναι ο πιο επικίνδυνος τύπος δερματικού καρκίνου και προκαλεί το 75%των θανάτων από δερματικούς όγκους. Η θνησιμότητα αυτή εάν συνυπολογιστεί μετην ολοένα αυξανόμενη επίπτωση και την αντοχή στη συμβατική αντινεοπλασματικήθεραπεία κατατάσσει το μελάνωμα σε ένα ιδιαίτερα προκλητικό θέμα στηνογκολογία.

Στην Ευρώπη τομελάνωμα αντιπροσωπεύει το 1% - 2% όλων των κακοήθων όγκων. Στις χώρες τηςΕυρώπης καταγράφονται ετησίως 18.000 νέες διαγνώσεις και 5.000 θάνατοι εξαιτίαςτου μελανώματος.

Σύμφωνα με τηνκυρία Γκόγκα, «στην Ελλάδα η επίπτωση τουμελανώματος είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, αν και το σύστημα καταγραφήςκαι η αποτύπωση των περιστατικών εμφανίζει αρκετά προβλήματα. Σε μιαεπιδημιολογική μελέτη φάνηκε ότι η επίπτωση στην Κρήτη είναι τουλάχιστον ίδιαμε αυτή που βρίσκουμε σε χώρες του ιδίου γεωγραφικού πλάτους και υψηλότερη απότην καταγραφόμενη, ενώ φαίνεται να είναι και υψηλότερη σε σχέση με την υπόλοιπηΕλλάδα».

Νέεςκαινοτόμες θεραπείες

Πρόσφατα δύονέα φάρμακα έλαβαν τιμή, έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτά οι έλληνεςασθενείς.

Το πρώτο είναιη βεμουραφενίμπη, ένας B-RAF αναστολέας. Ηβεμουραφενίμπη είναι εξατομικευμένη θεραπεία η οποία στοχεύει στη μετάλλαξη BRAF V600 καιβελτιώνει την επιβίωση σε μία νόσο με κακή πρόγνωση.

Ως αναστολέας BRAF, η βεμουραφενίμπη είναι ένα εξατομικευμένο φάρμακοχορηγούμενο από το στόμα, το οποίο είναι σχεδιασμένο για να αναστέλλει ειδικάτη δραστικότητα της μεταλλαγμένης πρωτεΐνης BRAF.

Οφαρμακευτικός παράγοντας βεμουραφενίμπη, έχει εγκριθεί σε περισσότερες από 60 χώρεςσυμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας και μέχρι σήμερα έχει χορηγηθεί σεπερισσότερους από 11.000 ασθενείς παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τονκ. Μπαφαλούκο, πρόσφατη μελέτη (BRIM-3) έδειξε ότι η βεμουραφενίμπη μείωσε τον κίνδυνοθανάτου κατά 63% και αύξησε το διάστημα μέχρι την υποτροπή κατά 74% σε σχέση μετην κλασσική χημειοθεραπεία (ντακαρβαζίνη - DTIC). Στη θεραπεία με βεμουραφενίμπηανταποκρίθηκε το 50% των ασθενών, ενώ στην κλασσική χημειοθεραπεία μόνο το 5%. «Η συνολική επιβίωση των ασθενών έφθασεστους 16 μήνες, παρά τη μεταστατική νόσο, σαφώς αυξημένη από τα προηγούμεναχρόνια», σημείωσε ο κ. Μπαφαλούκος.

Επίσης, στοπρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας, στο Άμστερνταμ, ανακοινώθηκε ότι η ανταπόκριση τωνασθενών, οι οποίοι λαμβάνουν Β-RAF αναστολέα σε συνδυασμό μεΜΕΚ αναστολέα, που επίσης ανήκει στην ομάδα των στοχευμένων θεραπειών, φθάνειστο 82%.

Το δεύτεροφάρμακο για το κακοήθες μελάνωμα, που επίσης έλαβε προσφάτως τιμή, είναι έναμονοκλωνικό αντίσωμα αναστολέας του CTL-4 (ανοσοθεραπεία, ιπιλιμουμάμπη) με σημαντικάαποτελέσματα.

Από μία μεγάλημετανάλυση 12 μελετών με 1.800 ασθενείς που πήραν το φάρμακο, προέκυψε ότι το21% ζει τουλάχιστον τρία χρόνια. Επίσης, σε τέσσερις μελέτες φάσης ΙΙ στομεταστατικό μελάνωμα, η πενταετής επιβίωση με το εν λόγω φάρμακο ήταν 21,4% -49,5% για ασθενείς που έπαιρναν πρώτη φορά θεραπεία και 16,5% - 28,4% για προθεραπευμένους.

Αυτή τηνπερίοδο βρίσκεται προς έγκριση ένα νέο φάρμακο ανοσοθεραπείας, η νιβολουμάμπη,που μπλοκάρει το PD-1 (αντι-PD1) καιενεργοποιεί έτσι το πολύ σημαντικό «Τ λεμφοκύτταρο». Ο συνδυασμός των δύοανοσοθεραπειών (ιπιλιμουμάμπη και νιβολουμάμπη) αυξάνει το ποσοστόανταποκρίσεων στο 40% με γρήγορες υφέσεις και καλή ανοχή από τους ασθενείς.