ΥΓΕΙΑ

Η κλιματική αλλαγή υπεύθυνη για υγεία και θνησιμότητα

Όχι μόνο με την υγεία και την ευεξία μας αλλά και με την θνησιμότητα συνδέεται η κλιματική αλλαγή. Αυτό υποστηρίζουν τουλάχιστον οι ερευνητές του Τμήματος Δημόσιας Υγείας και Κλινικής Ιατρικής του Umeå University στη Σουηδία, οι οποίοι προχώρησαν σε μελέτη, στην οποία εξέτασαν τη σχέση ανάμεσα στη θνησιμότητα και τις ακραίες θερμοκρασίες, που σημειώθηκαν στην περιοχή της Στοκχόλμης την περίοδο 1980-2009.
Η κλιματική αλλαγή υπεύθυνη για υγεία και θνησιμότητα

Όχι μόνο με την υγεία και την ευεξία μας αλλά και με την θνησιμότητα συνδέεται η κλιματική αλλαγή.Αυτό υποστηρίζουν τουλάχιστον οι ερευνητές του Τμήματος Δημόσιας Υγείας και Κλινικής Ιατρικής του Umeå University στη Σουηδία, οι οποίοι προχώρησαν σε μελέτη, στην οποία εξέτασαν τη σχέση ανάμεσα στη θνησιμότητα και τις ακραίες θερμοκρασίες, που σημειώθηκαν στην περιοχή της Στοκχόλμης την περίοδο 1980-2009.

Μάλιστα, για να ορίσουν τι σημαίνει «ακραία θερμοκρασία», επιχείρησαν να συγκρίνουν τις θερμοκρασίες από την παραπάνω περίοδο με τις αντίστοιχες της περιόδου 1900-1929.Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι οι ημέρες με εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες (την περίοδο μεταξύ 1980-2009) είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν 300 επιπλέον θάνατοι στη διάρκεια του καύσωνα.

Αλλά και ο χειμώνας, όσο ήπιος και εάν ήταν, είχε ως αποτέλεσμα να αυξήσει την θνησιμότητα των ατόμων.Αν και η αύξηση του αριθμού των θανάτων, λόγω ακραίων θερμοκρασιών, ήταν συνολικά μικρή για την περίοδο των 30 ετών, η μελέτη των ερευνητών περιλάμβανε μόνο τη Στοκχόλμη, εξετάζοντας τη θνησιμότητα μόνο σε εξαιρετικά ακραίες θερμοκρασίες.

Αν οι ειδικοί μελετούσαν ολόκληρη τη χώρα και τις λιγότερο ακραίες θερμοκρασίες, τότε η αύξηση των θανάτων θα ήταν πολύ μεγαλύτερη. Το νούμερο μάλιστα των νεκρών από ακραία καιρικά φαινόμενα στη Σουηδία θα έφτανε τους 1.500 επιπλέον θανάτους.